1 175 29

Русия и ЕС засилват контактите по между си

Това стана ясно след среща между Федерика Могерини и Сергей Лавров

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Това стана след среща между върховният представител на ЕС в сферата на външната политика и сигурността Федерика Могерини и външният министър на Русия Сергей Лавров.

От 2014 г. ЕС има въведени санкции срещу Русия. Те са свързани с отделянето на Крим от Украйна. От тогава насам санкциите са удължавани на няколко пъти. Москва отрича обвиненията. Страната наложи контрасанкции срещу ЕС.

„Ние се съгласихме да разширим нивото на сътрудничество между нашите страни. ЕС е готов да построи мостове за връзка между нашите общества“, заяви Могерини.

Руски официални лица отдавна заявяват, че искат да работят с обединен ЕС. Сред темите на разговор са били ситуацията в Сирия и международната обстановка.„Ние признаваме огромната роля, която ЕС има за облекчаването на положението в Сирия. Там обаче трябва да се замислят за щетите, които причиняват санкциите срещу страната. Там са притиснати от тези санкции. Трудно им е да се справят с хуманитарното овладяване на ситуацията“, заяви Лавров.

Могерини призна, че между страните има ключови различия, но приветства конструктивния тон на разговора.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:04  12.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Справедлив
  Отговор
  2 10:08  12.07.17
  Ето потвръждение на думите ми към "юрист" от една статия в раздел "мнения"....След като видяха в Хамбург как разговаряха Путин и Тръми,европейците побързаха да започнат изчистване на отношенията си с Русия--и това е само началото...А образно казано-след като европейската булонка видя че господарят и говори наравно и с уважение със Путин-побърза и тя да се умилква и да търси изгода.....

  Коментиран от #5

 • гневен
  Отговор
  3 10:32  12.07.17
  Аааааа как така ще си правите игрите,а ние лапаме мухите.М..ната ви идиоти от Е.С.
 • Киро
  Отговор
  4 10:39  12.07.17
  Хахааа, клякат мурзилките, клякат! Не само ще се махнат от Украйна, а и ще се влачат по корем, щото икономическия чатал на врата им как само натиска муцуните пияни в калта! Браво!

 • юрист
  Отговор
  5 10:44  12.07.17

  До коментар #2 от "Справедлив":

  1. Германия НЕ Е ЕС, източноевропейските държави НЕ ЖЕЛАЯТ съществуването на СП-2 , който е изгоден само за 2-3 държави, сред които е и германия. 2. Едно е засилване на разговорите, съвсем друго- засилване на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СЪВМЕСТНИ проекти, като сп-2. Русия трябва да приеме, че ЕС ще разговаря с нея, но тези разговори съвсем не означават сключване на нови търговски договори. С руската енергийна хегемония и монопол в Източна Европа е безвъзвратно приключено и това го признават дори в русия 3. Дипломацията е точно за това- държавите да си комуникират помежду си. Пак подчертавам, че комуникация НЕ ЗНАЧИ нито, че Източна Европа попада под руското влияние, нито, че руските енергийни проекти ще се задвижат само в полза на русия и тщя ще продължи да смъква от България 5 пъти по-висока цена на руския газ, отколкото е цената му за германия- това остава в историята и НЕ МОЖЕ да се върне! ЕС НИКОГА няма да признае Крим за руски, НИКОГА няма да каже, че русия НЕ Е извършила агресия в Украйна, защото това би било невярно твърдение. Различията ОСТАВАТ, новите руско- ЕС енергийни проекти са под огромна въпросителна, а дипломатическите отношения си остават на същото ниво, НЯМА отмяна на ЕС санкции за русия...

  Коментиран от #6

 • ти си в несвяс бе
  Отговор
  6 10:52  12.07.17

  До коментар #5 от "юрист":

  ти на ударен ли се прапвиш-че Германия ръководи цяла Европ..и къде офицялно Русия е заявила че иска да си върне влиянието в И.Европа???...ти май живееш във някакъв свой свят-измисляш си събития и сценари за които само либералните НПО-медии пишат-а в действителност няма никакви такива действия..

  Коментиран от #7, #8, #9

 • юрист
  Отговор
  7 10:56  12.07.17

  До коментар #6 от "ти си в несвяс бе":

  “...Публикувано във факти.бг: ти на ударен ли се прапвиш-че Германия ръководи цяла Европ...“ И въпреки това, германия НЕ МОЖЕ да прегпваря САМА за съществуването и реализирането на северен поток -2 и е ДЛЪЖНА да се съобрази с решението на ЕК, че ЕК ще води преговорите за СП-2- т.е. германия- като всяка държава в ЕС, също има големи части от държавният си суверенитет, които са прехвърлени на ЕС и на неговите изпълнителни органи и НЕ МОЖЕ САМА ДА РЕШАВА АБСОЛЮТНО НИЩО за СП-2. И да се съпротивлява, и да мрънка- това е положението- източноевропейските държави не спят, а си организират енергийната защита чрез ЕК....
 • юрист
  Отговор
  8 11:02  12.07.17

  До коментар #6 от "ти си в несвяс бе":

  “....Публикувано във факти.бг: ...ти май живееш във някакъв свой свят-измисляш си събития и сценари за които само либералните НПО-медии пишат...“ 1. http://www.investor.bg/evropa/334/a/13-dyrjavi-v-es-podkrepiat-mandat-za-pregovori-za-severen-potok-2-241922/ 13 държави в ЕС подкрепят мандат за преговори за "Северен поток" 2 Зад идеята застават Италия, Скандинавските страни, Източна Европа и Прибалтийските страни, твърди Ройтерс 26.06.2017 “...На този етап настроенията в Брюксел обаче са срещу изграждането на новия газопровод. Оценките са, че общността няма нужда от "Северен поток" 2, който само засилва зависимостта на ЕС от руския природен газ....“ 2. http://www.investor.bg/evropa/334/a/v-ek-sa-uvereni-che-shte-poluchat-mandat-za-pregovori-za-severen-potok-2-242362/ В ЕК са уверени, че ще получат мандат за преговори за "Северен поток" 2 Естония може да поиска Брюксел да преговаря с Русия за всички нови газови проекти в общността 03.07.2017 “...Очакванията са гласуване да има през октомври, а според коментарите днес в Брюксел ще се изисква квалифицирано мнозинство, за да бъде натоварена ЕК с тази задача....Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, който участваше в заседанието на енергийните министри на 26 юни, обясни, че вече има подкрепата на 13 държави ЕК да води преговори от името на общността за изграждането на газопровода...Ана-Кайса Итконен уточни още, че целта на Комисията е да гарантира, че "Северен поток" 2 ще оперира в съзвучи
 • юрист
  Отговор
  9 11:05  12.07.17

  До коментар #6 от "ти си в несвяс бе":

  А относно това дали живея в измислен свят- не си в час! Какво знаеш за енергийният съюз на ЕС, какво знаеш за правото на ЕС, че да пишеш такива глупости? Ти- неюриста, си учил и знаеш повече от мен- юриста- за правото на ЕС, така ли?:) Ти кога положи семестриалният си задължителен изпит по право на ЕС, къде, и каква оценка имаш от този изпит? :D:D:D

  Коментиран от #10, #11

 • Йорист
  Отговор
  10 11:23  12.07.17

  До коментар #9 от "юрист":

  Йористкатъ-бавни и плавни отмерени движения.Нагоре надолу понякога се засилват водейки до благодат-познато ли ти е?
 • ти си в несвяс бе
  Отговор
  11 11:29  12.07.17

  До коментар #9 от "юрист":

  Абе ти нормален ли си бе-Германия не била управлявала Е.С. Всеизвесно е,че решенията в ЕП в голяма степен се вземат от представителите на Германия и в малка част думата имат французите.Точно по този повод има много спорове в Е.П. и преди няколко години Италия заплаши със постоянно блокиране на решенията на Е.П...точно затова и поставиха Могерини та да имало уж някакъв баланс.Затова и Великобритания инсценира референдума-това беше една от причините...още примери да ти давам ли???Точно затова Орбан открито се конфронтира със ЕП а от там и поляци...Та запомни-ако С.Поток 2 е изгоден на Германия-той ще бъде построен-и няма значение дали Литва или Естония ще пищят-те не са фактор.Айде че не ми се губи времето със такива като теб.

  Коментиран от #12

 • юрист
  Отговор
  12 11:49  12.07.17

  До коментар #11 от "ти си в несвяс бе":

  Написах ти много ясно- германия НЕ УПРАВЛЯВА 100% ес и СПЕЦИАЛНО в енергИйната сфера, НЕ МОЖЕ да се противопостави на енергийният съюз на ЕС. http://www.consilium.europa.eu/bg/policies/energy-union/ Пак ти казвам, че не си в час с много неща, а ти си мисли, каквото си искаш и се самозаблуждавай до безкрай- това си е твой проблем- не мой...

  Коментиран от #15

 • юрист
  Отговор
  13 11:52  12.07.17
  “...Публикувано във факти.бг: .Та запомни-ако С.Поток 2 е изгоден на Германия-той ще бъде построен-и няма значение дали Литва или Естония ще пищят-те не са фактор..“ НАПРОТИВ- ТЕ СА ФАКТОР, ЗАЩОТО СА ЧАСТ ОТ 13ТТЕ ДЪРЖАВИ, КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ СП-2! ДУМАТА НА ЕДНА ГЕРМАНИЯ НЕ ТЕЖИ КОЛКОТО ДУМАТА НА 13 ДЪРЖАВИ, А КОГАТО СЕ ПОСТИГНЕ КВАЛИФИЦИРАНО МНОЗИНСТВО ЕК ДА РЪКОВОДИ ПРЕГОВОРИТЕ С РУСИЯ ЗА СП-2, ГЕРМАНИЯ СЪВСЕМ УВЯХВА! Пак ти написах- спри да се правиш на умен- има неща, които се учат в университет и които ти не си учил, а просто си си навил нещо си на пръста и си го твърдиш! Знаеш ли какво е решение с квалифирано мнозинство в ЕС, а?
 • юрист
  Отговор
  14 11:54  12.07.17
  квалифирано - Т.Е.квалифиЦИрано мнозинство
 • ттттттттт
  Отговор
  15 11:55  12.07.17

  До коментар #12 от "юрист":

  Да де-не 100% а само 90%.

  Коментиран от #16

 • юрист
  Отговор
  16 12:04  12.07.17

  До коментар #15 от "ттттттттт":

  90 % или не-но в ЕНЕРГИЙНАТА СФЕРА не могат гък да кажат, защото източноевропейските държави не спят, а си защитават енергийния интерес по оптималния за себе си начин! Това са фактите- кой както иска, така да ги разбира! Факт ли е , че имаше антимонополно разследване на ЕС защо газпром доставя на германия руски газ, който е БИЛ ОТ ТРИ ДО 4 ПЪТИ ПО-ЕВТИН, отколкото за България? ФАКТ Е! Факт ли е, че русия ПРОМЕНИ много от договорите си, за да не плаща 10% от глобалните си световни приходи за 1 година? И това е ФАКТ! Е- и какво направи германия, за да не се случат трези факти“ НИЩО НЕ МОЖА ДА НАПРАВИ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ СЛУЧВАНЕТО ИМ! А уж германия управлявала ес:)

  Коментиран от #18

 • tost
  Отговор
  17 13:37  12.07.17
  Ако продължават в същия дух преговорите,скоро Европа ще застане в стойка партер пред руснаците.
 • Трол
  Отговор
  18 13:57  12.07.17

  До коментар #16 от "юрист":

  България плаща с 20% повече за руски газ, отколкото Германия. Дори и след двете газови кризи през 2006 и 2009 г., нашата страна не съумя да намери алтернативен източник на природен газ. Това, освен че я излага на риск, я прави и страната, плащаща едни от най-високите цени в Европа. Това коментира Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. Виж се ти какво си написала: Публикувано във факти.бг: газпром доставя на германия руски газ, който е БИЛ ОТ ТРИ ДО 4 ПЪТИ ПО-ЕВТИН, отколкото за България? ФАКТ Е! Кво викаш а, ФАКТ Е!

  Коментиран от #19, #21, #23

 • юрист
  Отговор
  19 14:36  12.07.17

  До коментар #18 от "Трол":

  http://www.dnes.bg/business/2017/04/21/gazprom-ni-prodavala-gaz-na-po-visoki-ceni.338716,8 “...Европейската комисия каза, че е установила в резултат на доминиращото положение на "Газпром" в 8 страни, сред които и ние, че тези страни са плащали значително по-високи цени за газа. Ние трябва да искаме тези надплатени цени да бъдат включени като отстъпка от това, което ще плащаме оттук нататък.21 апр 2017“ 2. Брюксел: Цените на „Газпром” за България са завишени с 40% в сравнение с Германия Освен нас, по-скъпо руснаците продавали и на Полша и прибалтийските републики 17 Дек. 2015 Европейската комисия проведе в Брюксел изслушване на делегацията на „Газпром” във връзка с разследването на антимонополните органи на Европейския съюз, съобщи РИА „Новости”Според представителите на Европейската комисия „Газпром” е завишил цената на петрола, на чиято основа се изчислява и цената на природния газ за прибалтийските републики, Полша и България, като завишаването е с 40% в сравнение с цените за Германия. https://www.blitz.bg/ikonomika/bryuksel-tsenite-na-gazprom-za-blgariya-sa-zavisheni-s-40-v-sravnenie-s-germaniya_news381438.html И ТОВА ЛИ Е ЛЪЖА?

  Коментиран от #20, #22

 • гост
  Отговор
  20 14:39  12.07.17

  До коментар #19 от "юрист":

  Бавни, сластни отмерени възвратно постъпателни движения водещи до облекчение и щастлив край- звочи познато, хм?
 • юрист
  Отговор
  21 14:39  12.07.17

  До коментар #18 от "Трол":

  3. Най-високите цени на "Газпром" - за България и още 4 страни 01.02.2013 | България е сред държавите, които купуват газ от руския газов гигант "Газпром" на най-високи цени. Държавната руска компания е продавала най-скъпо, както за нас, така и за Полша, Македония, Босна и Чехия. 5-те страни са заплащали над 500 долара за 1000 куб. м. газ през първото полугодие на миналата година. За това съобщава руският вестник "Известия", позовавайки се на източници в руската компания монополист. ..“ http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BE%D1%89%D0%B5-4-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8_l.a_i.411830_at.1.html 4. "Газпром" обеща пазарни цени за България и още 7 страни, за да избегне глоба от ЕС OFFNews Последна промяна на 13 март 2017 Руската компания "Газпром" обеща пазарни цени за газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, за да избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи. Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, съобщи Ройтерс. Съобщението идва в края на петгодишно разследване за монопол срещу "Газпром" и е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Русия и Брюксел. Антимонополните органи на ЕС разследват "Газпром" заради
 • 22 14:40  12.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • юрист
  Отговор
  23 14:41  12.07.17

  До коментар #18 от "Трол":

  “...Антимонополните органи на ЕС разследват "Газпром" заради твърдения за по-високи цени на газа в Централна и Източна Европа. Обвиненията включват още налагане на пречки пред конкурентни компании да използват изградената инфраструктура в региона.Според обявените предложения компанията е готова още да позволи на изброените държави да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура...В бележките на Брюксел по казуса се посочва, че "Газпром" е изолирал българския пазар чрез териториални ограничения в договорите с "Булгаргаз", на която е забранено да извършва свободен пренос на руски газ през границата, което беше проблем за обратен поток на газ от Гърция към България...“ https://offnews.bg/ikonomika/gazprom-obeshta-pazarni-tceni-za-balgaria-i-oshte-7-strani-za-da-iz-649752.html

  Коментиран от #24

 • Трол
  Отговор
  24 17:08  12.07.17

  До коментар #23 от "юрист":

  Къде е написаното от теб:Публикувано във факти.бг: германия руски газ, който е БИЛ ОТ ТРИ ДО 4 ПЪТИ ПО-ЕВТИН, отколкото за България? Не ми се обяснявай, като любовница! Ти знаеш ли значението на израза...В ПЪТИ? Чехия, Полша,Словакия и Македония плащат по-скъпо руския газ от нас. Цената на газта в Португалия, Испания,Дания и Швеция за крайния потребител е по-скъпа от в България. Както казваш-ФАКТ Е! Но това, а не написаното от теб.

  Коментиран от #25

 • юрист
  Отговор
  25 17:25  12.07.17

  До коментар #24 от "Трол":

  “...Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: германия руски газ, който е БИЛ ОТ ТРИ ДО 4 ПЪТИ ПО-ЕВТИН, отколкото за България?...“ Въпрос- КОЛКО Е БИЛА ЦЕНАТА ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИЯТ ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА ГЕРМАНИЯ, КОГАТО В БЪЛГАРИЯ НЕГОВАТА ЦЕНА Е БИЛА 500$ ЗА 1000 КУБ.М. РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ 2012 Г., ВИДНО ОТ мой коментар № 21 “ ...Публикувано във факти.бг: . 5-те страни са заплащали над 500 долара за 1000 куб. м. газ през първото полугодие на миналата година....“? ДА ТЕ СВЕТНА ЛИ? ГЕРМАНИЯ И ТОГАВА Е ПОЛУЧАВАЛА РУСКИ ГАЗ НА ЦЕНА 185$ ЗА 1000 КУБ.М. РУСКИ ГАЗ! СПРЯМО 500$ ЗА 1000 КУБ.М. ГАЗ , ТОВА КАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ Е - С 40% ИЛИ НАД 3 ПЪТИ- Т.Е. 300%, А?

  Коментиран от #26, #27, #28


 • Трол
  Отговор
  26 17:52  12.07.17

  До коментар #25 от "юрист":

  Цената на руския газ за Германия в периода 2009-2017 г.варира от 379 до 330$. Не пиши щуротии! Това не ти е съдебна зала, ако изобщо си виждала такава. Под 200$ руснаците дават само на Беларус и Армения! То бива глупости ама твоето е диагноза.
 • Трол
  Отговор
  27 17:59  12.07.17

  До коментар #25 от "юрист":

  През 2012г. газта в САЩ пада от 100 на 77$. Русия тогава продава на Турция за 280 а на Германия...АЗ ДА ТЕ СВЕТНА Е ТОЧНО 330$ разбра ли
 • Све
  Отговор
  28 20:33  12.07.17

  До коментар #25 от "юрист":

  Юрист, Гост 2 , Антон Тодоров или как още… Покупката е на база двустранно споразумение, Както и при много други стоки, и ЦЕНАТА Е ДОГОВОРЕНА ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА ПРЕЗ ,, БЪЛГАРСКИ ПОСРЕДНИК,,, ако е навишена… ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ КОМИСИОННАТА. Не се прави повече на образована… Лъжеш само себе си Отвратителен типаж
 • Глупак
  Отговор
  29 20:36  12.07.17
  КАКВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ УМЕЕ ДА ДОГОВОРИ ДОСТАВКА НА СТРАТЕГИЧЕСКИ СУРОВИНИ БЕЗ ПОСРЕДНИК ?????? КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СА ТЕЗИ… .

Напиши коментар:


Публикувай