928 0

САЩ се радва на отлично сътрудничество с Тайван

Двете страни очакват още много нови възможности, от които взаимно да се възползват

Виолина Цветанова

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че правителството на страната е поело ангажимент да укрепи още повече отношенията със САЩ на базата на разширеното сътрудничество и обмена в широк спектър от области.

„Тайван и САЩ се радват на здравословни икономически връзки, но в бъдеще се очаква да се отворят още повече възможности и за двете страни“, заяви Цай.

Президентът направи своето изявление при посрещането на делегация с представители на Атлантическия съвет. Според нея Съветът е важен стълб в отношенията между двете страни и играе съществена роля в политиката на САЩ спрямо Азия.

Цай заяви още, че ефективността на правителствените усилия за постигане на съществен напредък в отношенията между Тайван и САЩ е факт, за който говори и най-голямата делегация от Тайван, взела участие в четвъртото издание на SelectUSA Investment Summit по-рано тази година във Вашингтон. По време на визитата със своите 140 представители от общо 84 тайвански предприятия, включително бизнес лидери, длъжностни лица и учени, делегацията се запозна от близо с американската бизнес среда и почерпи полезен опит относно местните практики.

Що се отнася до решението на САЩ да се оттегли от транс-тихоокеанското партньорство, Цай добави, че този ход е дал възможност на правителствата на Тайван и други азиатски страни да преосмислят своите търговски политики.

Относно сътрудничеството между САЩ и Република Китай по отношение на регионални и международни въпроси, Цай изтъкна постигнатия напредък благодарение на Глобалното споразумение за сътрудничество и обучение. Под неговата шапка от 2015 г. насам двете страни се занимават с глобални предизвикателства в области като образование, енергетика, опазване на околната среда, хуманитарна помощ, регионално развитие, развитие на технологиите и грижи за общественото здраве.Напиши коментар:


Публикувай