1 677 5

България и Македония се разбраха за текста на договора

Бихме искали да създаваме приятелства в региона, заяви македонският външен министър

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

С България договорихме текста на договора за добросъседство. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за „Ройтерс“.

Той цели да сложи край на дългогодишни спорове и напрежение, посочи македонският дипломат. За споразумение между двете страни се заговори след посещението на македонския премиер Зоран Заев в София.

„Ние постигнахме компромис за текста (с България). Подписването на споразумението за добросъседство ще повиши доверието в нас, че сме сериозни и че бихме искали да създаваме приятелства в региона“, заяви Никола Димитров.

Агенцията посочва, че сложните отношения между Македония и България затрудняват усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, въпреки че най-голямата пречка е спорът със съседна Гърция за името на Македония.

Българското външно министерство заяви, че е постигната „база" за компромис с Македония. Официални представители изразиха надежда споразумението да бъде подписано на 2 август.

Македонският министър разкри, че е предложил на гръцките власти да позволят на Македония да се присъедини към НАТО под приетото от ООН име Бивша Югославска Република Македония.

„Моето послание в Атина беше - ние имаме ново начало в Македония, моля, помислете какви съседи искате да имате на север. Ако искате да имате европейска демокрация, ръководена от върховенството на закона, сега е моментът да ни помогнете“, заяви македонският външен министър. Дипломатът заяви, че въпросът с промяна на името на страната ще бъде решен след народно допитване.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 23:12  13.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 23:13  13.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • СЛАВА НА ЧМФ
  Отговор
  3 23:14  13.07.17
  СЛАВА НА ЧЕРНОМОРСКИЯ ФЛОТ !!!
 • onq s konq
  Отговор
  4 00:12  14.07.17
  СЛАВА И НА "БЪЛГАРСКИ РИБОЛОВЕН ФЛОТ" И НА "ДУНАВСКИ ДРАГАЖЕН ФЛОТ"!
 • руски пенсионер с червени прашки
  Отговор
  5 08:55  14.07.17
  Мах тх.. луп.. туп..

Напиши коментар:


Публикувай