984 0

Оставки и заплахи преди референдума в Каталуния (СНИМКИ)

Трима членове напуснаха регионалното правителство на испанската област в навечерието на гласуването

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Трима членове на регионалното правителство на испанската автономна област Каталуния го напуснаха два месеца и половина преди насрочения за 1 октомври референдум за самоопределение, чието произвеждане бе забранено от съда, предаде Reuters.

Те решиха да се застанат настрана, каза каталунският премиер Карлес Пучдемон, обявявайки напускането на правителствената говорителка Неус Мунте и на двама министри - на вътрешните работи Жорди Жане и на образованието Меричел Руис - едни от главните участници в организирането на референдума.

В началото на месеца Пучдемон вече обяви оттеглянето на друг член на регионалното правителство, изказал съмнения във възможността за свикване на забранения от Мадрид референдум.

"Държавата е толкова силна, че вероятно няма да можем да организираме референдум", каза тогава Жорди Бачет, който отговаряше за бизнеса и образованието, в интервю, публикувано в сепаратистки вестник.

Заплахите на централното испанско правителство срещу висши чиновници, съгласили се да участват в организирането на референдума, и компании, които осигуряват логистиката, зачестиха. Те са заплашени от наказателно преследване, лишаване от правоспособност и "солени" глоби.

Испания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай