15 Юли, 2017 08:24 1 570 8

Година след преврата: Чистките продължават, Турция все по-далеч от ЕС

  • преврат-
  • турция-
  • годишнина-
  • ес-
  • пуч-
  • ердоган-
  • критика-
  • чистки

Турция отбелязва година от опита за военен метеж

Година след преврата: Чистките продължават, Турция все по-далеч от ЕС - 1
Снимка: БТА/ AP

Преди една година, на 15 юли, в Турция бе направен опит за военен преврат. В ранните часове на следващия ден той бе потушен, а над 250 души загинаха, много други бяха ранени.

Турция отбелязва една година от опита за военен метеж. В страната ще се проведат възпоменателни церемонии, а президентът Реджеп Ердоган ще държи речи.

Дори година след метежа чистките в страната не са спрели. Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата организация „Фето“ за организирането на преврата. Самият той отрича, а съмнения се зародиха и в разузнавателните агенции на западни страни.

Западът обвини Реджеп Ердоган, че биват арестувани другомислещи, които се противопоставят на неговия режим и Партията на справедливостта и развитието. Хиляди военни, полицаи, учители, медици и чиновници бяха освободени от длъжност. В затвора бяха пратени дори стотици родилки, за които има съмнения, че имат пръст в опита за метеж.

След събитията в Турция се заговори и за връщане на смъртното наказание. През следващите месеци Анкара се отдалечи още повече от Брюксел и възможността един ден да стане пълноправен член на европейската общност.

Турските управници бяха обвинени, че погазват човешките права и свободата на изразяване, използвайки като прикритие опита за преврат. Четвъртата власт беше ударена след пуча, много издания бяха затворени.

В страната беше обявено извънредно положение, което е в сила и до днес. Опозицията заяви, че властта е „пристрастена“ към тази мярка, която дава допълнителни правомощия на полицията.

В нощта на преврата турската власт обяви, че е бил направен опит да се свали демократично избраното правителство. Година по-късно обаче изглежда, че думата „демокрация“ е мираж в южната ни съседка. Няма изгледи чистката да спре. Няма изгледи и Турция да се доближи до европейското семейство.

Година след преврата: Чистките продължават, Турция все по-далеч от ЕС

Година след преврата: Чистките продължават, Турция все по-далеч от ЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    5 18 Отговор
    Напротив това се казва демокрация ,а не бледо копие на Запада..Много пристрастена статия..ако си дьржавен служител и си бил част от организация която е против дьржавата ..най мвлкото е да те освободят от работа...Опита за преврат беше опит да се опитоми "непослушния" Ердоган...терора,ПКК,бомбите бяха предуппеждения..а преврата беше прследеия опит но турския народ възстана в защита на демокрацията..

    Коментиран от #2, #4

  • 2 кучето шаро

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Пич теб главата много не те слуша !
  • 3 гост

    10 3 Отговор
    демокрация ама друг път
    БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ ЕЛАТЕ В РАЗГРАД ДНЕС ЗА ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ И ТУК НЕ Е МЯСТО ЗА НАМЕСА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА, КОЙТО ИСКА ДА ХОДИ В ТУРЦИЯ
  • 4 помак

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    така е...статията провокира омраза към демократично избрано правителство.
  • 5 гост

    9 3 Отговор
    За какъв преврат и т. н. говорим. Става въпрос за един човек който иска цялата власт, не приема че половината Турция не го иска и за да си осигури безпроблемно властване избива страшно много хора. Тук въобще няма как да се говори за демокрация и свобода на словото
  • 6 Боб

    2 5 Отговор
    Бихте ли ги класирали по кретенизъм - Путин, Ердоган, Тръмп? Благодаря!

    Коментиран от #7

  • 7 кучето шаро

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боб":

    И тримата имат по два г.за и единия си го носят на раменете ....
  • 8 тото

    4 1 Отговор
    браво! много точно казано!
Новини по държави: