702 4

Руски хакери атакуваха ирландската енергийна система

Обвинения към руското разузнаване

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Хакери, подкрепени от руското правителство, атакуваха енергийните мрежи в Ирландия, съобщи британското издание The Times.

Кибер престъпниците са предприели офанзива срещу ирландския енергиен сектор с желанието да проникнат в системите за контрол.

Контрол над тях хипотетично би им дал възможност да изключат и част от захранването на Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

През миналия месец е била извършена кибератака срещу електронната поща на главни инженери на ирландското управление по електроснабдяване. Със зловреден софтуер хакерите се опитали да получат секретна информация, включително и пароли за управление.

Ирландските власти водят разследване. Те са убедени, че руското разузнаване стои зад хакерските нападения. Това не е първото подобно обвинения към Кремъл.

От Москва отричат и обвиненията за намеса на американските избори, които бяха спечелени от Доналд Тръмп. По време на кампанията лагерът на демократите бе ударен от хакери, които се добраха до чувствителна информация.

Ирландия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 16:15  15.07.17
  И после що стана?
 • 2 17:31  15.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 18:32  15.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  4 23:16  15.07.17
  .ах аз тез всемогъщи руски хакери.

Напиши коментар:


Публикувай