16 Юли, 2017 08:02 2 756 6

Ердоган поиска смъртно наказание за метежниците

  • ердоган-
  • преврат-
  • смъртно наказание-
  • турция-
  • годишнина-
  • истанбул-
  • президент

Ердоган обеща да накаже враговете си

Ердоган поиска смъртно наказание за метежниците - 1
Снимки: БТА/ AP

Пред десетки хиляди свои сънародници турският президент Реджеп Ердоган отправи емоционални думи, отбелязвайки една година от опита за военен преврат.

На моста в Истанбул, където преди една година бяха изпратени танкове, държавният глава благодари на своите „приятели“, които в нощта на пуча излязоха по улиците.

„Метежниците бяха победени от народа в Истанбул и Анкара преди дори да имат шанс да установят контрол над други градове в страната. Хората през онази нощ нямаха оръжия, но имаха турски флаг и по-важното, вяра“, заяви президентът.

Ердоган подчерта, че ако не бъдат научени уроците от 15 юли 2016 година, то нов преврат ще бъде неизбежен. Турският президент подкрепи идеята за смъртно наказание срещу метежниците и заяви, че те трябва да носят униформи в стил затвора в Гуантанамо.

Близо 250 души бяха убити, а близо 2200 ранени в нощта на преврата, който бе потушен в ранните часове на 16 юли миналата година. Анкара обвини проповедника Фетхуллах Гюлен и организацията му „Фето“ за организиране на пуча.

Хиляди военни, полицаи, държавния служители, учители и медици бяха освободени от длъжност, а голяма част попаднаха и в затвора по обвинения, че имат пръст в опита за свалянето на демократично избраната власт.

В Турция беше обявено извънредно положение, а Ердоган заговори дори за връщане на смъртното наказание. Европейският съюз посочи, че ако тази мярка бъде наложена, то турците могат завинаги да забравят за възможността един ден да станат част от европейското семейство.

Пред хиляди свои сънародници, развяващи турския флаг, Реджеп Ердоган обеща да накаже враговете си. Той призова турския народ да не забравя случилото се преди година.

След речта си в Истанбул, Ердоган изнесе такава и в турския парламент в Анкара. Той заяви, че „турският народ е показал на света какъв народ е“ в нощта на метежа.

„Няма друга нация, която да е спряла куршуми с гърдите си. Няма друга нация, която спря танкове с юмруци“, заяви още турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Реджеп Ердоган разкритикува опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че превратът е бил „контролиран“. Турският президент заяви, че метежниците са искали да унищожат държавата.

Ердоган поиска смъртно наказание за метежниците

Ердоган поиска смъртно наказание за метежниците

Ердоган поиска смъртно наказание за метежниците


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    8 2 Отговор
    Официално и да няма смьртно наказание в затвора ще ги сполети им се случи като в "Великолепния век"...мазно въженце около шията
  • 2 Пазарен Либерализатор

    6 3 Отговор
    Това е неизбежна стъпка от налагането на демократичния процес в страната....
  • 3 Моканина

    4 1 Отговор
    Колко мъка има по тоя свят!
  • 4 Насах

    11 4 Отговор
    Унищожава цвета на нацията и ще върне Турция в 18 век, където и е мястото.
  • 5 месара

    4 2 Отговор
    всички които не са съгласни с малоумника се обявяват за терористи ...... и биват избити - това е турската демокрация !
  • 6 Диди

    2 2 Отговор
    Диктаторът казва,че парламента ще реши за въвеждането на смъртната присъда. НАЛИ ПАРЛАМЕНТА СИ ТИ ЕРДОГАНЕ,НИМА ЩЕ ПИТАШ ЗАБРУДЕНИТЕ ТУРЦИ? ХАСАНЕ,ТАКА ЛИ Е?
Новини по държави: