Last news in Fakti

17 Юли, 2017 08:29 1 446 1

Иран прати в затвора американски шпионин

  • иран-
  • хасан рохани-
  • сащ-
  • шпионин

Американецът, роден в Пекин, беше осъден на 10 години

Иран прати в затвора американски шпионин - 1
Снимки: БТА/АР

Американец, роден в Пекин, бе осъден в Иран на 10 години затвор за шпионаж, предаде Reuters, като се позова на говорител на иранската съдебна власт.

Американец, който има също друго гражданство, не иранско, беше идентифициран и арестуван от разузнавателните служби, съобщи Голамхосейн Мохсени Ежеи на излъчвана по държавната телевизия пресконференция в Техеран.

Той добави, че задържаният "проникнал в (Иран, за да събира информация, и бил пряко ръководен от (правителството на САЩ)". Присъдата мое да бъде обжалвана, посочи още Мохсени Ежеи, без да даде повече подробности, включително без да разкрие самоличността на осъдения.

Впоследствие официалният информационен сайт на иранската съдебна власт, Мизан, идентифицира американеца като Сиюе Ван - 37-годишен историк в Принстънския университет, роден в Пекин, който "шпионирал под прикритието на изследователска дейност". Според информацията, цитирана от Reuters, Ван копирал 4500 документа.

Американецът, който, както изглежда, има и китайско гражданство, бил арестуван през юли миналата година, когато се опитал да напусне Иран, "след като се разтревожил за своето положение", съобщи още Мизан.

Държавният департамент на САЩ каза в комюнике, че е в течение за информациите за Сиюе Ван - американски гражданин, задържан в Иран - формулировка, която по принцип е тълкувана като потвърждение.

Иран прати в затвора американски шпионин

Reuters посочва, че това е поредният случай на задържан човек с двойно гражданство в Ислямската република. По-голямата част от международните санкции срещу Иран бяха отменени в съответствие със споразумението за ограничаване на ядрената програма на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asan

    3 2 Отговор
    да го обесят като в гуантанамо:)