1 130 2

Япония залага на свръхзвукови ракети (ВИДЕО)

Токио купува нови oръжия поради опасения от растящата активност на Пекин

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Правителството в Токио ще предвиди в бюджета за 2018 финансова година разходи за покупка на нови свръхзвукови противокорабни ракети, разработени в Япония, информира в. "Йомиури", цитиран от ТАСС.

С тези ракети се предвижда да бъдат оборудвани изтребителите F-2 на японските въздушни сили за самоотбрана с оглед растящата активност на Пекин в Южнокитайско море.

В момента японската авиация е въоръжена с няколко типа противокорабни ракети; новите обаче ще бъдат три пъти по-бързи - с максимална скорост три маха или 3710 километра в час. Освен това те летят много ниско над водата, което затруднява прехващането им.

По-рано "Йомиури" съобщи, че японските власти смятат да оборудват купуваните многоцелеви бойни самолети от пето поколение F-35 с ракети въздух-земя, които би могло да се използват за удари по обекти в чужбина и по-специално в Северна Корея.

Одобреният от японското правителство бюджет за 2017 финансова година предвижда средствата за отбрана да нараснат с 1,4 на сто - на 5,13 трилиона йени или почти 44 милиарда долара, което е под 1 процент от БВП на страната. Токио смята да развие по-специално прототип на морска пехота и да вземе допълнителни мерки за възпиране на Северна Корея и Китай.

Япония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ракетата
  Отговор
  1 11:11  17.07.17
  Само така!
 • Патето Яки
  Отговор
  2 16:05  18.07.17
  Нашите ракети са още по бързи, къде са тръгнали японците с техните само три маха. Даже оръдието на снимката им е затапено и тънко ката дамска цигара.

Напиши коментар:


Публикувай