970 6

Русия се отказва от Юпитер. Новата цел е Венера

Москва отложи научна мисия до далечната планета и се фокусира върху изследването на близката Венера

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Русия временно се отказа от изследвания на луните на Юпитер с помощта на междупланетни станции и фокусира вниманието си върху изследване на повърхността на Венера. Това заяви директорът на Института за космически изследвания на РАН Лев Зельоний, цитиран от ТАСС.

За съжаление поради ограничаване на средствата се налага да направим избор между Венера и Юпитер - каза ученият. - Отказахме се от намеренията си да изследваме планетата Юпитер и луните й, макар че разработихме планове за кацане на космически апарат на луните Европа и Ганимед.

По думите му, осъществяването на тези планове бе възпрепятствано не само поради финансовата страна на въпроса, но и заради високото ниво на радиация в района на Юпитер. Дадохме си сметка, че с електрониката, с която разполагаме, работата там ще е трудна, поясни той.

След 2025 г. Москва ще фокусира основното си внимание върху изследването на Венера. Да сътрудничат в тази насока се съгласиха американски учени, които редовно се срещат с руски специалисти

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 12:00  17.07.17
  Ще търсят океан от алкохол на Венера...

  Коментиран от #3, #4

 • onq s konq
  Отговор
  2 12:51  17.07.17
  Ако се ориентират към Сатурн ще бъде добре за света
 • Име като гост
  Отговор
  3 12:53  17.07.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Ще търсят ма.... ти там!
 • 4 19:31  17.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • аааааааа
  Отговор
  5 19:22  19.07.17
  В Булгаристан е пълно с болшевишки м...чии и г.зоблизци на пияната пасмина , комунистически , които си мечтаят за нова окупация от Империята на Злото и отново връщане в каменната ера под "мъдрото ръководство " на изостаналата Алкашия .
 • Morgoth
  Отговор
  6 08:40  20.07.17
  Руската космическа програма винаги е била ориентирана към Венера и е добре да има "териториалност" в изследването на Слънчевата система. Човечеството няма толкова пари, че да си позволява едни и същи места да се посещават многократно само защото космическите агенции се конкурират. Юпитер в момента го облита американска сонда, а кацането на Европа се планира и там ще е добре да се прати възможно най-доброто вероятно от международен екип.

Напиши коментар:


Публикувай