2 656 4

Гарваните са изключително умни! Планират бъдещето си

Забележителни способности

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Не е тайна, че гарваните са смятани за едни от най-умните птици. Семейство Вранови се разглежда като „отличникът“ сред птиците, защото техните представители са развили изключителни способности.

Гарваните помнят откъде са взели храна, могат да се разпознаят в огледалото, а някои от уменията им са сравнявани дори с тези на малки деца или маймуни.

Ново проучване показа, че гарваните могат да правят планове за бъдещето си, съобщи списание Science. Учени от Университета в Лунд, Швеция, са открили, че тези птици не живеят само в настоящето.

Чрез серия от тестове учените са стигнали до извода, че гарваните могат да предвиждат определени събития и са готови да се откажат от наградата си за по-добра в бъдеще. Тя се изразява в различни видове храна.

Този тип планиране се смята за уникално при хората и маймуните. Оказва се, че ние не сме единствените видове, които мислят и в бъдеще време.

Шведските учени разкриха, че са направили редица тестове. Голяма част от гарваните са отказали да получат мигновено награда, за да изчакат за по-голяма такава след няколко часа.

Интересно е, че гарваните помнят и хора, които са ги измамили. Подобно твърдение съществува в научните среди и отново се установява на практически тестове, а не на суха теория за когнитивните им способности.

Швеция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Замърсителят
  Отговор
  1 04:27  18.07.17
  И аз планирам бъдещето си . Умен ли съм или съм гарван ?

  Коментиран от #2

 • гарван
  Отговор
  2 16:35  18.07.17

  До коментар #1 от "Замърсителят":

  Ти си ясен!
 • Тит
  Отговор
  3 17:57  18.07.17
  Това е така за семейство Вранови,но трябва да се каже че те са изключително вредни и по точно сива врана и сврака,в гнездовият период/март-юни/ унищожават много люпила на други птици било в градска среда ,така и извънградска.Сивите врани са наречени крилатите вълци в птичето семейство и те са единствената птица ,която убива и за удоволствие,освен за храна.Всички вранови птици без гарвана гробар са разрешени за отстрел целогодишно поради своята роля в природата!
 • ХРИСО ХРИСТОВ
  Отговор
  4 21:13  18.07.17
  И нашите политици планират бъдещето си....но на никой не му пука...това означава ли ,че са интелигентни колкото гаргите......от първия път мога да отгатна......сметката им ще излезе крива....умния винаги печели,дори и да не е победител...така ще ги увъртят,че свят да им се завие....цитат....най лесно може да бъде излъган този,който се смята за по умен от другите .....

Напиши коментар:


Публикувай