18 Юли, 2017 00:49 9 590 4

Гарваните са изключително умни! Планират бъдещето си

  • гарвани-
  • умни-
  • птици-
  • животни-
  • швеция-
  • изследване-
  • бъдеще-
  • планиране-
  • гарван

Забележителни способности

Гарваните са изключително умни! Планират бъдещето си - 1
Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че гарваните са смятани за едни от най-умните птици. Семейство Вранови се разглежда като „отличникът“ сред птиците, защото техните представители са развили изключителни способности.

Гарваните помнят откъде са взели храна, могат да се разпознаят в огледалото, а някои от уменията им са сравнявани дори с тези на малки деца или маймуни.

Ново проучване показа, че гарваните могат да правят планове за бъдещето си, съобщи списание Science. Учени от Университета в Лунд, Швеция, са открили, че тези птици не живеят само в настоящето.

Чрез серия от тестове учените са стигнали до извода, че гарваните могат да предвиждат определени събития и са готови да се откажат от наградата си за по-добра в бъдеще. Тя се изразява в различни видове храна.

Този тип планиране се смята за уникално при хората и маймуните. Оказва се, че ние не сме единствените видове, които мислят и в бъдеще време.

Шведските учени разкриха, че са направили редица тестове. Голяма част от гарваните са отказали да получат мигновено награда, за да изчакат за по-голяма такава след няколко часа.

Интересно е, че гарваните помнят и хора, които са ги измамили. Подобно твърдение съществува в научните среди и отново се установява на практически тестове, а не на суха теория за когнитивните им способности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Замърсителят

    9 0 Отговор
    И аз планирам бъдещето си . Умен ли съм или съм гарван ?

    Коментиран от #2

  • 2 гарван

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Замърсителят":

    Ти си ясен!
  • 3 Тит

    3 5 Отговор
    Това е така за семейство Вранови,но трябва да се каже че те са изключително вредни и по точно сива врана и сврака,в гнездовият период/март-юни/ унищожават много люпила на други птици било в градска среда ,така и извънградска.Сивите врани са наречени крилатите вълци в птичето семейство и те са единствената птица ,която убива и за удоволствие,освен за храна.Всички вранови птици без гарвана гробар са разрешени за отстрел целогодишно поради своята роля в природата!
  • 4 ХРИСО ХРИСТОВ

    2 0 Отговор
    И нашите политици планират бъдещето си....но на никой не му пука...това означава ли ,че са интелигентни колкото гаргите......от първия път мога да отгатна......сметката им ще излезе крива....умния винаги печели,дори и да не е победител...така ще ги увъртят,че свят да им се завие....цитат....най лесно може да бъде излъган този,който се смята за по умен от другите
    .....
Новини по държави: