1 232 1

Турска журналистка беше арестувана заради критична статия

В ареста заради критики към Ердоган

Снимка: Birgun.net
Снимка: Birgun.net
Денис Джамбазов

Турска журналистка беше арестувана заради критична статия към правителството в страната, съобщи турското издание „Бир Гюн“. Йелиз Корай, редактор на вестник „Коджаели коз“, беше задържана за кратко от властите, защото описала случилото се след преврата в страната като „сага“.

В статията си тя критикува властите, че са преувеличили значението на миналогодишния опит за военен метеж, който беше потушен в ранните часове на 16 юли.

След преврата в Турция бе обявено извънредно положение, което е в сила и до днес. В затвора попаднаха много представители на четвъртата власти, което бе разкритикувано от западните страни.

Йелиз Корай е била освободена от ареста, но въпреки това съдебните власти ще я следят изкъсо. В критичната си статия турската журналиста пише също, че турското правителство не е направило достатъчно, за да разкрие какво се е случило преди година.

Над 250 души загинаха в кървавата нощ, в която танкове блокираха моста над Босфора, а парламентът беше бомбардиран. През уикенда в Турция бе отбелязана една година от опита за преврат.

Реджеп Ердоган заяви, че виновниците ще бъдат наказани, като заговори дори за смъртно наказание. В месеците след пуча чужди разузнавателни служби изразиха съмнение, че превратът е бил организиран от Фетхуллах Гюлен, който беше посочен за виновник от Анкара.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ГОРАЗД
    Отговор
    1 17:40  18.07.17
    Хубава и умна,такива в Турция вече не вървят,на почит са пингвините,които се обаждат само ако ги питат!

Напиши коментар:


Публикувай