2 070 0

Преса от куршуми за ДАЕШ в Ракка

Боевете се водят в централната част на града

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Подкрепяните от САЩ сирийски военни водят боеве с бойците на „Ислямска държава“ в центъра на Ракка, съобщи „Вашингтон поуст“.

Градът се счита за седалище на групировката. Основните боеве с екстремистите се водят от кюрдски милиции.

Боевете са концентрирани около квартал Ярмук и районите около Стария град. Сирийските демократични сили заявяват, че в централната част на Ракка се водят боеве и добавят, че техни бойци са заели позиции до древна джамия, наречена Старата джамия.

Евентуално превземане на Ракка би представлявало тежък удар за групировката, но тя все още контролира обширни райони от източната провинция Дейр аз Зур, която граничи с Ирак.

Смята се, че около 180 цивилни са успели да избягат от районите, контролирани от терористите.

В момента има притеснения, че турски военни могат да навлязат в кюрдския град Африн. Това забавя и самата офанзива. Кюрдите вече са поискали от Вашингтон да окаже натиск над Турция за ограничаване на нейната интервенция в страната.

Акцията за превземането на Ракка се е засилила след новината за изтласкването на групировката от Мосул. Офанзивата започна на 6-ти юни.

Сирия


Още по темата

 • Кървав удар срещу затвор в Ракка

  Кървав удар срещу затвор в Ракка

  30 души загинаха след удар срещу затвор в Ракка, съобщи 'Синхуа". КървУдарът е бил нанесен от групировката в Сирия, оглавявана от САЩ. ...
  25.07.2017
  1 488
  9

Напиши коментар:


Публикувай