1 345 0

Войната на Дутерте - част втора

Президентът на Филипините поиска удължаване на военното положение на остров Минданао

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на Филипините Родриго Дутерте поиска от Конгреса да продължи военното положение в южната една трета част от страната до края на годината, предаде ТАСС.

Президентът се аргументира с това, че въоръженият бунт на екстремистите на остров Минданао, свързани с "Ислямска държава", няма да може да бъде потушен до 22 юли, когато изтича сегашният срок на военното положение, въведено преди два месеца за 60 дни.

Той трябва да се справи с местните терористични групировки и с всички, които застрашават обществената сигурност на Минданао, каза президентският говорител, цитиран от ТАСС.

На 23 май джихадистите от групировката "Мауте", свързана с ИД, нападнаха филипинските сили за сигурност в град Марави - бастион на ислямската вяра в южната част на страната, на 800 км от столицата Манила.

Още същия ден Дутерте обяви военно положение на цялата територия на остров Минданао, където през целия юни продължиха ожесточени сблъсъци на правителствените сили с бунтовниците. В тях загинаха над 550 души, включително 413 екстремисти.

Филипини


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай