Last news in Fakti

20 Юли, 2017 09:52 1 212 1

Шпионски игри в Близкия изток

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • рияд-
  • шпионин

Саудитски учители ще бъдат съдени за шпионаж в полза на Иран

Двама души бяха изправени пред саудитски съд по обвинение в шпионаж в полза на Иран и заговор за нападение срещу важен петролопровод, предаде Reuters.

Саудитските учители са обвинени, че са събирали информация петролопровода "Изток-Запад" и са планирали да го взривят, съобщиха местни вестници. Главният прокурор на Рияд поиска от съдията по делото да издаде присъда, но той даде на двамата обвиняеми три седмици, за да се защитят на друго заседание.

Петролопроводът с капацитет 5 милиона барела на ден доставя предимно суров петрол от находищата в източната част на кралството, до пристанище Янбу на Червено море. Горивото се изнася в Европа и Северна Америка. Петролопроводът може да поеме около 60% от общия износ на кралството.

Предявените от прокуратурата обвинения включват шпионаж в полза на Иран и предаване на секретна информация за петролопровода с цел да навредят на сигурността на страната.

Миналата година Саудитска Арабия изправи пред съда 32 души за предполагаем шпионаж в полза на Иран. 30 от тях са членове на шиитското малцинство в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чаршафа

    3 1 Отговор
    Чаршафите се правят на Бонд!