21 Юли, 2017 07:00 7 385 15

Силно земетресение удари Гърция и Турция! Има жертви

  • земетресение-
  • турция-
  • гърция-
  • трус-
  • жертви-
  • ранени-
  • кос-
  • бодрум

Епицентърът е между остров Кос и турския курорт Бодрум

Силно земетресение удари Гърция и Турция! Има жертви - 1
Снимки: БТА/ AP

Силно земетресение разлюля през изминалата нощ части на Гърция и Турция. Земетресението е с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер, съобщиха световните агенции.

Епицентърът на труса е близо до гръцкия остров Кос в Егейско море, съобщи Геологическата топографска служба на САЩ. Двама души загинаха на острова.

Властите на остров Кос разкриха, че няколко сгради са срутени. Той е бил най-засегнат от силното земетресение, след което са последвали и няколко вторични труса. Егейското крайбрежие на Турция също е засегнато.

Стотици туристи на остров Кос прекараха нощта навън. Исторически и културни сгради в старата част са разрушени. В някои хотели настъпи паника, посочват местните власти. Мобилизирани са спасителни екипи.

Турският курорт Бодрум също усети земетресението. Бодрум е една от най-популярните туристически дестинации в южната ни съседка. Над 200 души пострадаха – повечето от които именно в курортния турски град.

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че след силното земетресение са регистрирани 20 вторични труса в района. Поне пет от тях са бил с магнитуд 4 по скалата на Рихтер. Много туристи нощуваха навън.

Епицентърът на силното земетресение е в Егейско море – между остров Кос и Бодрум. Дълбочината му е на 10 километра. Гръцките власти изпратиха хеликоптери към най-засегнатия остров. В Бодрум има ранени, но няма информация за загинали. Земетресението предизвика голяма вълна на турския бряг, която заля плажове и заведения.

Силно земетресение удари Гърция и Турция! Има жертви

Силно земетресение удари Гърция и Турция! Има жертви

Силно земетресение удари Гърция и Турция! Има жертви


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Binar

    21 2 Отговор
    Пази Боже!
  • 2 незнайко

    5 12 Отговор
    Пророчествата на Ванга ще излязат вярни !
  • 3 Нешка Робева

    6 12 Отговор
    Земята ще се тресе !А след това ще започне 3тата световна с война в Корея.
  • 4 Сенека

    4 6 Отговор
    Явно се сте чували за HAARP.
    погледнете по-далеч от носовете си!

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Izmishlyotini

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сенека":

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%81%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5
  • 6 Izmishlyotini

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сенека":

    Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние, по-популярна като HAARP (на кирилица: ХААРП; от англ. High Frequency Active Auroral Research Program), е американска научноизследователска програма, занимаваща се с йоносферата. Програмата се финансира съвместно от американските военновъздушни и военноморски сили, университета в Аляска и американската Държавна агенция за отбранителни научноизследователски проекти.[1]

    Построено от BAE Advanced Technologies (BAEAT), целта на съоръжението, с което оперира ХААРП, е да се изследват възможностите за разработка на технология, която да използва йоносферата за подобряване на комуникациите и наблюдението.[2] Програмата оперира в голяма арктическа научна база в Гакона, Аляска – изследователската станция на ХААРП, – построена на територия, собственост на военновъздушните сили на САЩ.

    Най-известният инструмент, използван в станцията на ХААРП, е Инструментът за изследване на йоносферата (ИИЙ) – мощен радиочестотен предавател, работещ на късите вълни (HF). ИИЙ се използва за временно възбуждане (намагнетизиране) на ограничена зона от йоносферата. Други инструменти, като VHF и UHF радари, магнитометър на енергийния поток, диджисонда и индукционен магнитометър, се използват, за да се изследват физичните процеси, протичащи във възбудената зона.

    Работата в изследователската станция на ХААРП започва през 1993 г. Конструирането на сега функциониращия ИИЙ приключва през 2007 г., като основна страна п
  • 7 Измишльотини

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сенека":

    ...Работата в изследователската станция на ХААРП започва през 1993 г. Конструирането на сега функциониращия ИИЙ приключва през 2007 г., като основна страна по изпълнение на договора за конструкцията е BAE Systems Advanced Technologies.[1] Стойността на ХААРП към 2008 г. е $250 милиона за конструирането на съоръжението и оперативните разходи. През май 2014 е обявено, че програмата ще бъде прекратена до края на годината.[3] Собствеността на съоръженията и оборудването е прехвърлена на Университета на Аляска във Феърбанкс (University of Alaska Fairbanks)] през август 2015.[4]

    Теоретиците на конспирацията обвиняват ХААРП в причинна връзка с редица събития, в това число многобройни природни бедствия. Различни учени коментират, че ХААРП е привлекателна за конспиративната мисъл, защото „целите ѝ изглеждат дълбоко мистериозни за тези, които са научно неинформирани“.
  • 8 onq s konq

    2 6 Отговор
    Спорет мене руснаците имат пръс в тая работа!Даже съм сигурен че е така!
  • 9 Пазарен Либерализатор

    4 0 Отговор
    Наводнения след това земетресение...
  • 10 Вярващ Путинист

    7 8 Отговор
    Дреме ми за земетресението,аз ходя да почивам в Сибир и Петербург,няма земетресения,няма нищо

    Та значи по въпроса горд съм че съм русофил
    Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк!
    Путин е велик!

    Коментиран от #11

  • 11 Оптимус

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Вярващ Путинист":

    Приятелю, винаги съм се учудвал на хора като теб, които възвеличават само една личност, като Суперменн? Да, Путин наистина е уникална личност, достойна за уважение! Но да се запитаме има ли наистина велик човек и с какво е така?! Да, всеки един човек, който е почтенн, труди се за живота си, не менти другите е по своему велик - от огняра, до Президента. Ние трябва да сме благодарни на Путин, Тръмп и други лидери, за пряко-косвенното ни сторено добро - визирам дори и войната срещу джихадистите! Всеки от тях, дори и малко добро да ни стори е нормално да сме благодарни дори морално! Но за да се прояви Путин като велик ръководител, забравяш колко милиона труженници инженери, шофьори, констуктори, изпитатели, пилоти, горивопроизводители и други работят ден и нощ! Те не са ли велики? Ако приемем, че Путин или друг е на един пустинен остров и само успее да създаде тези неща и условия за проявление, тогава наистина би бил уникално велик! Аз такъв човек не познавам, който да може за миг да създаде такива блага. Единстввенно Хари Потър фантастиките го могат, но те са илюзията. Да, наистина Путин е велик, но нима пилотите на самолетите, които Путин управлява са по-малко велики? Глава без ръце не върши нещо практически полезно, само мисли. Но ръцете, онези практиците са не по-малко велики....
  • 12 2399

    3 0 Отговор
    ИДВА КРАЯТ ЛЕЛЕ МАЙКО......
  • 13 Само питам

    1 0 Отговор
    до "харпаджийте" Какво ще ще кажете за руският комплекс СУРА,аналог на харп или Горизонт,тоже руски разположен в узбекистан? Той е и по близичко до егейско море?

    Коментиран от #14

  • 14 Сенека

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    При тези съоръжения разстоянието няма значение.
    HAARP е усъвършенстван 90-те години, след като Елцин подарява на хамериканците документацията на СУРА.
    /има данни в нета/
  • 15 Вярващ Путинист

    0 1 Отговор
    Живота си давам за Путин
    Путин е велик. Путин е милосърден и всеотдаен към обикновените хора
    Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк
Новини по държави: