22 Юли, 2017 11:22 2 804 7

Интерпол предупреждава: "Ислямска държава" се цели в Европа (ВИДЕО)

  • ислямска държава-
  • европа-
  • атентатор-
  • дхихадист-
  • мосул-
  • ракка-
  • интерпол

Агенцията разпространи списък на предполагаеми атентатори от джихадистката групировка, готови да нападнат Стария континент

Интерпол предупреждава: "Ислямска държава" се цели в Европа (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Интерпол разпространи списък със 173 бойци на "Ислямска държава" (ИД), които според глобалната агенция за борба с престъпността може би са обучени да извършват самоубийствени нападения в Европа в отмъщение за военните поражения на групата в Близкия изток, пише британският в. Guardian.

Списъкът е съставен от Интерпол въз основа на американски разузнавателни данни, получени при нападения в територии на ИД в Сирия и Ирак. Европейските агенции за борба с тероризма се притесняват, че след разпадането на така наречения халифат ще нарасне рискът от атентатори самоубийци, които ще се опитат да достигнат Стария континент самостоятелно.

Няма данни някои от екстремистите в списъка да са влезли в Европа, но разпространяването на списъка от Интерпол откроява мащабите на заплахата. Хората в него са описани като "потенциално обучени да създават и разполагат самоделни бомби с цел да причинят голям брой ранени и убити.

Смята се, че може да пътуват в чужбина, за да участват в терористична дейност". В бележка, добавена към списъка, се подчертава, че включените в него са показали готовност да извършат самоубийствено нападение в подкрепа на исляма".

Интерпол предупреждава: "Ислямска държава" се цели в Европа (ВИДЕО)

Списъкът съдържа имената на заподозрените, датата на вербуването им от ИД, последен вероятен адрес (включително джамията, в която са се молели), моминското име на майките им, и снимки.

Интерпол иска от националните си партньори всякаква информация, с която разполагат за който и да е от изброените в списъка, включително лични данни, които да бъдат включени към информацията.

Кога джихадистите ще се опитат да влязат в Европа зависи от редица фактори, включително дали групата ще се опита да създаде нова база в Сирия след предстоящата загуба на град Ракка и неотдавнашното превземане на Мосул от иракските сили, добавя Guardian.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ислямиста

    10 0 Отговор
    Чудно просто!
  • 2 Kcaniba

    16 8 Отговор
    Адубрюутро!!!
    Преди 2 години Русия на заседание в ООН е предупреждавала за гллямата опасност и непредвидими последствия от тези процеси в Близкия Изток!!
    Сега да благодарят на ПАРТНЬОРИТЕ си от САЩ!!!
  • 3 Хохи

    19 3 Отговор
    Европа е част от плана. Човек трябва да е много заблуден за да не го разбере.
    С Европа е свършено.
    1.Добре планираните имигранти!
    2.Ще има голям ПОТОП, Европа под вода!!!
  • 4 ХХХ

    9 0 Отговор
    Господин Анатоли Стайков /автор на статията/, защо наричате тези
    главорези от ИДИЛ "бойци"? Това са изроди и касапи,поправете се!!!
  • 5 Барчо

    12 0 Отговор
    Гледах изказване на Кадафи през 2011 г в което казваше, че ако го премахнат него и такива като него, ислямистите в тези държави ще залеят Европа. Няма власт, която да ги държи там. Руснаците излъчваха интервюто и много сериозно го обсъждаха в популярно публицистично предаване. За мен шибаните американци нарочно разбиха тези държави, за да унищожат и Европа. Европа ми прилича на един епизод от американски документален филм: Как пият руснаците. Там имаше един отровил се руснак от правен алкохол. Коментара по време на епизода беше покъртителен. В смисъл че въпреки добре изглеждащия руснак на който не личеше, че е натровен - в съзнание, адекватен, му се каза, че няма да преживее вечерта, защото ментето му е разрушило органите. Уж си жив, а съзнателно виждаш как умираш. За голямо съжаление Европа е на същия хал. Уж я има, ама умира. Не виждам как всички "бежанци" ще бъдат върнати по родните си места. Те са тия дето ще унищожат Европа и няма сила, която да ги спре.
  • 6 Боби

    3 1 Отговор
    Добре че не сме в Европа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: