864 1

Чехия ще пази лисиците и видрите

Сенатът в Прага забрани отглеждането на животни с ценна кожа за стопанска цел

Чехия ще пази лисиците и видрите
Снимки: Shutterstock
Анатоли Стайков

Oт януари 2019 г. отглеждането на животни с ценна кожа за стопански цели в Чехия ще бъде забранено, след като чешкият Сенат одобри снощи поправка в закона за защита на животните, която забранява този вид стопанска дейност, предаде Reuters.

Текстът беше приет миналия месец от Камарата на депутатите. Той ще добие силата на закон, след като бъде утвърден от президента Милош Земан.

Според авторите му законът може да спаси близо 20 000 животни в страната, главно лисици и видри, убивани всяка година заради ценната им кожа.

Допитване показа наскоро, че около 83 процента от чехите подкрепят забраната.

По данни на медии в Чехия сега функционират девет ферми за развъждане на животни с ценна кожа. Собствениците им ще получат компенсации, чийто размер предстои да бъде уточнен от министерството на земеделието.

С приемането на забраната Чехия се нарежда до страни като Великобритания, Австрия, Швейцария и Холандия. Основната част от фермите за животни с ценна кожа в света се намират в скандинавските страни, Китай и САЩ.

Чехия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Джон Смит
    Отговор
    1 08:25  24.07.17
    Да затова ще носим дрехи от петрол и алергии, и кожни проблеми ще се увеличават! Еко-меко защитниците да се замислят преди да пишат!

Напиши коментар:


Публикувай