1 933 1

Манила срещу "Ислямска държава": войната продължава (ВИДЕО+СНИМКИ)

Филипинският парламент удължи военното положение на Минданао до края на годината

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Филипинският парламент гласува за удължаване на военното положение на южния остров Минданао до края на годината, с което президентът Родриго Дутерте получава време да смаже бунта на свързани с "Ислямска държава" (ИД) екстремисти, предаде Reuters.

261 депутати гласуваха за удължаването на военното положение на седемчасово извънредно общо заседание двете камари. 245 депутати от Камарата на представителите подкрепиха военното положение, а 14 гласуваха против.

Искането на правителството получи и подкрепата на сенаторите с 16 гласа, само 4 бяха против. Общо филипинският парламент има над 300 депутати.

Преди гласуването служители на силите за сигурност заявиха пред депутатите, че военното положение е необходимо, за да се стабилизира регионът, в който ИД печелеше влияние.

Поддръжниците й може да бъдат подтикнати да започнат бунт в района на Минданао, ако бъдат подкрепени от чуждестранни джихадисти.

Дутерте наложи военно положение в Минданао на 23 май, когато около 600 екстремисти обсадиха град Марави след опит за ареста на местен лидер на джихадистката групировка.

Филипини


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Дутерте
    Отговор
    1 14:46  22.07.17
    При нас е весело!

Напиши коментар:


Публикувай