22 Юли, 2017 15:23 7 650 3

Инфарктът често "сварва" жертвите си неподготвени

  • инфаркт-
  • сърдечен удар

Рискът от сърдечен удар е най-нисък в събота

Инфарктът често "сварва" жертвите си неподготвени - 1
Снимки: Shutterstock

За разлика от други здравословни проблеми, сърдечният удар често "сварва" жертвите си неподготвени. Ако състоянието на сърцето е влошено, инфарктът може да се случи по всяко време. Резултатите от ново проучване обаче показват, че най-малка вероятност за сърдечен удар има в събота, пише в. Daily star.

Откритието може да помогне на потенциално застрашените хора да бъдат малко по-подготвени.
За целите на проучването си шведски специалисти са анализирали данни за над 150 000 болнични приема след инфаркт за период от седем години.

Изследователите са установили, че рискът от сърдечен удар в събота е най-нисък. За сметка на това опасността се покачва с 11 процента в понеделник. В първия ден от седмицата рискът се е оказал по-висок, отколкото в който и да е друг от останалите работни дни.

Инфарктът често "сварва" жертвите си неподготвени

Специалистите изненадващо са установили, че рискът от инфаркт в понеделник е с 20 процента по-висок за по-младите служители.

Изследователите са открили още, че най-малка опасност от сърдечен удар има през юли, докато най-рисковият месец за инфаркт е декември.

Учените приписват установената зависимост на понижените или повишени нива на стрес през съответните дни или месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тодор

    7 2 Отговор
    Ураааа!Днес няма да ме споходи инфаркт!

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "бай Тодор":

    На човека ако му е писано да се обеси,няма как да се удави.
  • 3 ддд

    0 0 Отговор
    винаги съм казвал че понеделник 13
    е по лошо от петък 13
Новини по държави: