23 Юли, 2017 08:59 9 111 31

Германия: Скандалът с турбините е сериозен проблем с Русия

  • сименс-
  • русия-
  • крим-
  • германия-
  • турбина-
  • siemens

Владимир Путин е уверил по времето на доставката тогавашния германски министър на икономиката Зигмар Габриел, че турбините не са за Крим

Германия: Скандалът с турбините е сериозен проблем с Русия - 1
Снимки: БТА/АР

Германия предупреди Русия, че нарушаването на санкции, включително преместването в Крим на четири газови турбини, доставени на Русия от компанията Siemens, обтяга политическите отношения между двете страни, предаде Reuters.

Говорител на външното министерство заяви, че германското правителство няколко пъти е обръщало внимание на Русия за опасност от нарушаване на съществуващите санкции и незаконни действия на руски компании.

Според него руският президент Владимир Путин е уверил по времето на доставката тогавашния германски министър на икономиката Зигмар Габриел, че турбините не са за Крим.

"Правителството отново напомни на Русия за тези уверения и изтъкна, че такова голямо нарушаване на санкциите би натоварило с ново бреме германско-руските отношения", каза говорителят.

Siemens се опитва да се дистанцира от скандала, като спира доставките на енергийно оборудване за руски държавни компании и преразглежда споразуменията за доставка.

Германия: Скандалът с турбините е сериозен проблем с Русия

Европейският съюз наложи на Крим санкции, свързани с енергийното оборудване, след като Русия анексира полуострова през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦОЛЕ

    3 23 Отговор
    ПО КОИ ЗАКОНИ НА РУСИЯ ЛИ

    Коментиран от #3

  • 2 tost

    46 28 Отговор
    Eeeeeeee,нали им наложихте ембарго,платили са ги и ще ги местят дето си искат.
  • 3 спира доставките на енергийно оборудване

    34 18 Отговор

    До коментар #1 от "ЦОЛЕ":

    "уговорили" са се... Договорът е бил за монтирането им на територията на РФ - Крим, обаче влиза в тази територия и сега се оправдават с "уговорки". Тва е все едно Азис да се обиди на Турция и да откаже да пее в накои техни заведения!

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Хохи

    40 30 Отговор
    Айдееее, пак ПУТИН виновен.
    Много се гърчат тия "западните сили" смешници
  • 5 Историк

    36 51 Отговор
    Крайно време е цивилизованите държави да откажат всякакви високи технологии на путиновата Московия и да ги върнат в средновековието, където им е мястото.

    Коментиран от #15

  • 6 по+по

    13 24 Отговор
    Е, Путин излъгал малко, не си държал на думата, какво толкова?
  • 7 Хасан

    6 28 Отговор

    До коментар #3 от "спира доставките на енергийно оборудване":

    Пак го върза за Турция...Крим е на кримските татари..имаше навремето Кримско ханство..и някой ден пак ще бъде...

    Коментиран от #25

  • 8 Хасан

    30 7 Отговор
    Ако българска фирма беше направила нещо таково ..да направи експорт за Крим..сега щеше да има вой ,санкции,глоби,спиране на фондове....но на немците им е простено...демек "Всички животни са равни но прасетата имат привилегии"
  • 9 юрист

    21 36 Отговор

    До коментар #3 от "спира доставките на енергийно оборудване":

    Русия как години наред включваше клауза в газовите си договори, включително и с България, че нямаме право да препродадем газа и не може да има реверс на посоката на газовият поток? Е- сега същото е направила “сименс“- защитила се е с клауза от ДОГОВОРА, че доставката е САМО за рф, а не и за УКРАИНСКИЯТ КРИМ. Апропо- абе нали руснаците бяха мноооого могъща икономика? ЗАЩО КУПУВАТ ОТ ГАДНАТА ЕВРОГЕЙСКА ЗАПАДНА КОМПАНИЯ СИМЕНС ГАЗОВИ ТУРБИНИ, ВМЕСТО ДА СИ ГИ ПРОИЗВЕДАТ САМИ, А? ЗАЩОТО РУСИЯ НЕ МОЖЕ И НЯМА ТАКИВА ТЕХНОЛОГИИ, НАЛИ? :D:D:D

    Коментиран от #10, #24

  • 10 сделано с LABIA ORIS

    32 9 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Къде прочете "клауза" по договор, след като навсякъде се споменават думи като "уговорка", "уверил", "уверения" ??! Уж юрист пък...

    Коментиран от #14

  • 11 ксб

    36 12 Отговор
    Това все едно аз да си купя ТВ Сименс и да ми се сърдят защо съм го сложил да си го гледам примерно в кенефа...
  • 12 Пазарен Либерализатор

    23 35 Отговор
    Болшевиките и Сталин избиват милиони руснаци-цвета на нацията, накрая след ВСВ остават само опиянчени ушанки. Рашките не могат да произвеждат нищо високотехнологично. Те крадат и после "сделат". Оръжието им се продава, защото е евтино. Цялата рашка високотехнологична индустрия се изчерпва с УаЗ буханка и промишлено производство на самогон.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 юрист

    4 18 Отговор

    До коментар #10 от "сделано с LABIA ORIS":

    “...Публикувано във факти.бг: Къде прочете "клауза" по договор,..“ ТУК- “...Siemens ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, съобщи компанията, цитирана от БТА. ...Компанията подчерта, че е започнала съдебни действия в Русия заради незаконното им прехвърляне към Крим....“ https://offnews.bg/sviat/siemens-prekratiava-chast-ot-dejnostta-si-v-rusia-661059.html Според теб- една търговска доставка как точно се осъществява- въз основа на писмен договор между контрагентите или въз основа на “устни уговорки“, а? :) Тук е описано още по-ясно- “...За да възобнови доставките на оборудване за Русия, Siemens има намерение да въведе допълнителен режим на контрол, който да действа за всички нови ДОГОВОРИ с Москва. Новият режим ще предполага доставката и инсталирането на оборудване от германския концерн да се случват под ръководството на персонал от Siemens. От компанията освен това обмислят дали да не изкупят обратно четирите незаконно доставени турбини в Крим и да анулират ДОГОВОРИТЕ с Москва....“ 21.07.2017, http://www.economic.bg/bg/news/8/siemens-spira-da-dostavya-oborudvane-na-ruski-kompanii.html

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Otoplitel

    16 13 Отговор
    Като имат претенции да скъсат политически и икономически отношения с Русия.Взели парите пък после и недоволни.Те не знаят ли Крим че е руска територия.Или се базират на решения на КПСС.
  • 17 Хасан

    12 12 Отговор
    Същото беше и с Иран..имаха санкции но всички правеха далавери ,експорт,търговия...ама само един турски бизнесмен от азерски произход арестуваха...Запада са двуличниуци ...руснака и турчина са поне мъжкари и си казват...
  • 18 Диди

    6 9 Отговор
    До пост 16
    Колега,я първо чети,помисли и ха да видим какво ще излезе..
  • 19 ПаК НЕГРАМОТНИ ЛИЦА ШЕТАТ ТУК

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    ЗЕМИ ПРОЧЕТИ ЗА ИСТОРИЯ НА РАБОТНИЧЕСКИТЕ СИНДИКАТА НА КРАВАРИТЕ ОТКЪДЕ ИДВА ПЪРВИ МАЙ И КВО Е ПРАВИЛА КРАВАРСКАТА ДЪРЖАВА ДО 1974 СЪС СИНДИКАЛИСТИ И НАБЕДЕНИ СОЦИАЛИСТИ ИЛИ КОМУНИСТИ.СТАЛИН ШАТ ТИ СТОРИ КЪТ СТРОГ БАЩИЦА.
  • 20 Контра

    18 9 Отговор

    До коментар #14 от "юрист":

    КЪТ ИМАШ ДВА ТВОИ ДОЛАРА И ГИ ПРЕХВЪРЛИШ ОТ ЕДИНИЯ ДЖОБ В ДРУГИЯ ОТ КОГО ТРЯА ДА ИСКАШ РАЗРЕШЕНИЕ ?";;;&-";^;????

    Коментиран от #28

  • 21 Монго

    2 3 Отговор
    Някой трябваше да им го каже.
  • 22 НАТО ВЕЦ

    10 8 Отговор
    И аз обещах да не се разширявам.....
  • 23 Барчо

    21 10 Отговор
    Тия от Сименс са смешници. Тия турбини сигурно са били договаряни преди Крим да поиска да се присъедини към Русия. Абе що не надигнахте вой когато украинците отрязаха през зимата доставката на ток и газ на Крим???? В Крим има не само мъже, а старци, деца, болни. Имаш ли моралното право да ги оставиш да мръзнат през зимата. Тогава руснаците спасиха положението. Не американците.
  • 24 Барчо

    17 10 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Само не разправяй, че космическа държава не може да направи газова турбина, че е смешно.
    Руската фирма продава газа до краен потребител без право на реекспорт. Какво чудно има в това? Руснаците не ги продават на чужда държава, а ще ги монтират на собствената си територия.
    А по принцип сравнението на еднократна доставка с непрекъсната не е много удачен, както и че са различни стоки.

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    По вероятно е да има КЮРДИСТАН
  • 26 Истината е

    10 7 Отговор

    До коментар #24 от "Барчо":

    Космическата държава САЩ въпреки санкциите продължава и никога не е спирала купуване на руски двигатели за свои ракети.
    Стига сте плюли! Ще се задавате от злобата си!

    Коментиран от #27

  • 27 Уточнение уговорка ФАКТ

    9 8 Отговор

    До коментар #26 от "Истината е":

    Не се плюе, а се разсъждава - реално РФ използва продукт за който е разрешено да използва на своя територия в границите на Федерацията по волята на населението на АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА КРИМ!!!
  • 28 юрист

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "Контра":

    А като си подписал ДОГОВОР с лицето Х, че ще получиш 14 долара от него, но с УСЛОВИЕТО, ЧЕ ЩЕ СТОЯТ САМО в единия ти джоб, който е ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН в договора и ти нямаш право да ги местиш в другия джоб, дали ще ги премесиш ей- така, а?;) Или казваш- доста ще се замислиш, защото обезщетението за неизпълнението на договора може да ти струва 1000 долара, примерно;)
  • 29 юрист

    6 9 Отговор

    До коментар #24 от "Барчо":

    “...Публикувано във факти.бг: Руснаците не ги продават на чужда държава, а ще ги монтират на собствената си територия...“ Крим НЕ Е част от държавата русия, а незаконно окупирана част от суверенна Украйна. Това е действителното правно положение на Крим и колкото на русия, ушанките и на теб да ти се иска положението да е друго- не става! Международното право казва това- не аз. Да- това не ти харесва, но това е истината, а както се знае- истината винаги е болезнена, но има едно особено свойство- не можеш да я криеш цял живот и накрая винаги излиза наяве, ако ще да си я скрил в изкоп в Марианската падина...
  • 30 Диди

    3 8 Отговор
    До пост 27.
    Човече,какво пишеш? Русия получава турбините,но с условие да се използват САМО В РУСИЯ,а не в Крим. Писано накратко,екстра за теб,ха дано го схванеш.
  • 31 Стара велика Българив

    0 0 Отговор
    Кримските татари и българските татари в Монголия.От където са дошли като душмани шута в гъьа.
Новини по държави: