Last news in Fakti

30 Юли, 2017 00:01 1 713 40

Руснаците преоткриха религията

  • русия-
  • религия-
  • църква-
  • власт

Хората в Русия все повече свързват религиите с властта 

Руснаците преоткриха религията - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече жители на Русия се смятат за религиозни, сочат поместени във "Ведомости" данни от проучване на центъра "Левада".

През последните две години броят на хората в страната, определящи се като "много религиозни", е нараснал от 4 на 9 процента, а на "донякъде религиозните" - от 31 на 44 процента.

Тези цифри обаче не са много свързани с истинско приобщаване към вярата, отбелязва вестникът, цитиран от ВВС. Отношението към религията и църковните тайнства фактически не се мени, смятат от "Левада": дори хора, които твърдят, че са много религиозни, не постят, не ходят на църква и т. н.

Жителите на Русия се идентифицират с религията като част от днешния обществен живот в страната, от нейното всекидневие. Което на свой ред идва от засиленото присъствие на църковните йерарси в публичното пространство, от повишеното им участие в решаването на политически, обществени и имуществени проблеми.

Хората в Русия все повече свързват традиционните вероизповедания с държавата и властта. Затова, виждайки растящото влияние на религията, предпочитат да мислят за себе си като за част от мнозинството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    7 14 Отговор
    безспорно са много религиозни,вярват в свети ленин ,свети сталин и свети путин.имат мумия на свети ленин и много често и се молят,абсолютно по християнски.дори имат икони на мумията .ако махнем шегите ,съвременните руснаци са плод на тези дето унищожиха наи много църкви и свещенници в цялата история на християнството,а днешния им светия и водач е бил в организацията която пряко отговаряше за това!
  • 2 Диди

    7 8 Отговор
    Е,това значи,че трябва да си признаят,че навремето са преследвали хора,които са биле набожни.
    Но,това няма да стане.

    Коментиран от #3

  • 3 Знаещ

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Не знам какво са правили руснаците навремето, но знам какво прави Меркел сега и как методично унищожава християнския свят вкарвайки милиони мюсулмани някои от, които са фанатици убиици. Според едно миналогодишно проучване над 70% от мюсулманите в Германия биха предпочели да се въведе шериата. И това при положение, че тази страна ги е приела и дала възможност да живеят достойно. Сега даже щели да карат администрацията да учи турски, защото много от германците не знаели немски. Щеше да е смешно ако не беше тъжно.
  • 4 Диди

    3 6 Отговор
    До пост 3
    Коя администрация трябвало да учи турски?

    Коментиран от #7

  • 5 Барчо

    5 7 Отговор
    В името на религията навремето са избили доста напредничави хора, учени, като са ги обявявали за еретици.
    Комунистите на свой ред и го връщат, като обявяват, че Бог не съществува. Единствения Господ е партията и само на нея може да се молиш.
    Честно казано ми е много чудно, че при съвременната наука и технологии с които се доказа, че Господ не е Господ, а напреднала извънземна цивилизация, религията продължава да съществува и то даже цъфти. За чалмите и аборигените мога да си го обясня. Но за останалия свят ми е трудно.
  • 6 no name no face no number

    2 4 Отговор
    Повечето са си наистина много вярват в Бог. За мен лично ми изглежда странно. Аз не съм вярващ. Ако имаше Бог да е пресътворил света отдавна . Но няма никакви индикации, че от един куп богове поне един нещо да прави.

    Коментиран от #8

  • 7 Барчо

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Сигурно има в предвид общини, съд и т.н. Но предполагам по-скоро ще назначават турскоговорящи тук там и ще има гишета за фесове. Ако отидеш в някои български села, може и да не се оправиш и в общината с българския език.
  • 8 Барчо

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Някога необяснимото са го обяснявали с бог. Сега почти всичко необяснимо е обяснено. Библията трябва да се пренапише или да се оформи втори том. Религията все повече започва да ми заприличва на онези гледачки по телевизията.
    Две мнения обаче няма, че свещениците са перфектно подготвени за теологически и философски спорове.

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Диди

    3 3 Отговор
    До пост 7
    Това,което той пише,че ,,администрацията щяла да учи турски,,е абсолютна глупост. А да се мисли,че ще има Шерия тук,това е абсуртно.Германците никота няма да допуснат това.

    Коментиран от #13, #16

  • 10 стоян георгиев

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    барчо,барчо...акъла ти е много дефицитен да не кажа друго:)!само ще ти кажа че аинщаин е доказал че има Бог.жалко че растете такива невежи дето им трябва втори том на библията.всъщност има втори том казва се нов завет или евангелие,но тва за теб едва ли има значение.

    Коментиран от #28

  • 11 Диди

    3 0 Отговор
    Стояне,ти вярващ ли си?

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    разбира се.
  • 13 Знаещ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Наскоро прочетох, че поради това, че много от турските емигранти въпреки, че живеят от години в Германия не говорят турски и по тази причина администрацията, която общува с граждани ще назначава турско говорящи чиновници. Честно не си спомням за общините или за къде ставаше дума. Новината я четох или тук или в блиц и то скоро.

    Коментиран от #17

  • 14 £€¥£€¥

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    А стига ве ?Да се пренапише Библията казваш ?

    Имаш ли идея кой е написал Стария завет ?

    Чудя се как ви подбират на коневръза ,то това е нещо уникално направо.

    Коментиран от #20, #30

  • 15 no name no face no number

    2 0 Отговор
    За мен няма. Виж за Айнщайн можеш да кажеш как го е доказал.. Винаги човек има какво ново да научи.

    Коментиран от #18

  • 16 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Не казах, че някой мисли, че ще има шериат а че чалмите биха искали, ако зависи от тях. Идиотското е, че се ползват от всички блага на Германия, а много от тях не приемат нашия начин на живот.
  • 17 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Знаещ":

    Имах предвид, че не говорят немски турците. Грешка в бързината.
  • 18 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "no name no face no number":

    при теорията на вероятностите трябва много време за да се случат случаино всичките тези чудесии във вселената .трябва и за да се крепи равновесието.представи си само да речем нашата слънчева система как се въртят планетите около слънцето и то се движи също ,в галактиката ни,а и другите галактики се движат и всичко е в ХАРМОНИЯ.както казва един български математик,възможно ли е да раздадеш на 100 маимуни в зоопарка 100 химикала и 100 листа и те съвсем случаино да напишат под игото на испански?колко време и колко опита ще им трябват на въпросните маимуни?горе долу е същия шанса без творец да се създаде и опази цялата тази космическа хармония ,която ни заобикаля!обаче въпреки тези доказателства ,вярата е нещо лично и индивидуално,щото общуването с ТВОРЕЦА е много лична работа.
  • 19 Диди

    2 6 Отговор
    До Знаещ
    Нали знаеш,че всеки може да иска,но дали ще стане това...Само миналата година е струвала близо 23 млрд.евро на Германия за бежанците. Що се отнася за турците,те са близо 3.600 хлд.живеещи тук.Представи си,че има турци,които са от близо 20 години тук и говорят много зле немски.Техните деца,родени тук,естествено говорят езика.Мюсюлманиете са силно до фанатично вярващи,и това прилагат при възпитанието на децата си.Ще се обсъжда дали турците живеещи в Германия,да им се даде да изберат само едно поданство.А дали някъде имат нужда от превосач,то те ще вземат служинел,който и турски говора,но това са изключения.
  • 20 ибрахим

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "£€¥£€¥":

    айде да ни светнеш кой е написал стария завет.и кога го е написал.и ако си гу чел тоя стар завет със сигурност няма да вярваш в бога
  • 21 Вярващ Путинист

    4 11 Отговор
    Путин е велик! Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк! Той е милосърден и помага на бедните и онеправданите.
    Щом го видя по телевизията веднага падам на колене и се моля за неговото здраве
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Трол

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "УМЕН ГУЩЕР":

    Не е копейка, центче е. Не можеш да усетиш саркастичната роля, която е възприел по линия на Козяк.
  • 24 анализ

    3 4 Отговор
    Много религиозни станаха убийците на източното православие.
  • 25 юрист

    2 8 Отговор
    Аз съм атеистка и не разбирам вярващите хора. Вижда ми се неестествено в 7-8 ми клас, напр. в часовете по физика/ астрономия/ да се изучават физичните закони в астрономията, да се дискутира теорията за Големият взрив, да се учи какво представляват небесните тела- звездите, заедно с класовете им, планетите, квазарите, пулсарите, черните дупки, тъмната материя , тъмната енергия,и т.н., а в същото време същият ученик да учи , че някакво божество е създало света за 6 дни, включително планетите и звездите, а на седмия ден взело, че си починало... Дано изключително малко родители да объркват децата си по този начин...

    Коментиран от #36, #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалист

    3 0 Отговор
    Ми то друго не остана.
  • 28 Барчо

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Много интересно. Ако имаше Бог в този смисъл, който е написано в библията, не би наказал най-вярващите. И кой я е написал, няма значение. Важното е какво е написано. Това е учебник за изглаждане на мозъци. Ако вярваш в нея, си мноого зле. Със сигурност дето се казва и Папата не вярва в нея.

    Коментиран от #35

  • 29 Вярващ Путинист

    3 5 Отговор
    Аз живота си давам за Путин. Всеки ден пея мантри за Него. Бия теманета през кръгъл час. Аз повярвах че той е единственото ми спасение от отчаянието което ме води американския начин на живот в който хората са безчувствени егоисти. Искам да видя руски подводници на фона на Нью Йорке...
    Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк
  • 30 Барчо

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "£€¥£€¥":

    Какво чудно има в това религията да се развива! Но явно вече няма накъде. 90% от тези, които влизат в черква едва ли са вярващи, а 100 % не живеят богоугодно. А щом не живееш богоугодно, явно не си истински вярващ, а симулант. Самата религия е подтискала напредъка във времето. Или не е така според теб?
  • 31 УМЕН ГУЩЕР

    5 3 Отговор
    Мечтата на русофила е България да стане Задунайска губерния, във всеки дом да има икона с лика на Путин, официалният език да бъде руски, официалната валута-рубла, всички началници да бъдат руснаци и всеки ден да плющят с нагайката българите превърнати в крепостни селяни, а Кобзон да пее от уредбата "Моя страна, моя Болгария! А сегашните русофили да бъдат надзиратели в лагерите и да избиват българите, не искащи да се кланят на Русия!
  • 32 Извън закона

    2 1 Отговор
    Единственото нещо което те кара да спазваш някакви правила е вярата в Исус Христос.Ако не вярваш и не си милионер и тарикат значи си голям балък щом няма кой горе да те съди значи си много много зле щом живееш без милиони Хаха Хаха от кой да се боиш от куките ли ??? Или праскаш яко или спазваш яко тия по средата са умни практици...хем не вярваш хем се пазиш да изкараш 60-70 години в мизерия голяма далавера.....това е проста е работата хорица ))
  • 33 анонимен

    1 4 Отговор
    Не знам за какви вярващи глупендери,знаещи скитници и гущери говорите,но ще ви кажа че руския камшик боли повече от турския....
  • 34 Диди

    1 3 Отговор
    Господ,съм сама за себе си.Когато хора имат нужда от помоща ми,помагам.Благороден ли е човек по душа,има ли топло сърце,винаги ще помогне с каквото може на хората. Мисля,че религиите носят голяма вина за многото войни станали по света.
  • 35 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Барчо":

    барчо,барчо...много си зле приятелче.без вяра в БОГ ти си едно нищо.един краен вектор ,един оганичен консуматор и в краина сметка един егоист.не коментираи Божието слово ,нямаш нито познанията ,нито морала да го правиш.бъди си атеист ,но тва ще те докара само до сериозна безпътица и страдание,положение в което е голяма част от народ ни точно заради стандартното образование от соца и сега.иначе само да ти кажа цялата съвременна цивилизация е изградена от вярващи хора с морал и ценности ,без тях не би могло да се случи,а дали е папата вярващ в Светото писание не е важно,но тва е съвсем друга тема.съвета ми към теб е да се обърнеш към Твореца ,никога не е късно дори и за хора като теб да направите това.
  • 36 ибрахим

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "юрист":

    и като го учи в училище какво научи.какво знаеш примерно за тъмната материя.поне колко процента от общата материя е тъмнатазнаеш ли.
    може да го е създавал света за 6 дни ама са божи дни.знаеш ли колко години е един божи ден.
  • 37 Antimediator

    1 0 Отговор
    На руснаците Путин какво може да предложи ?!
    Фалшиво дрънкане на оръжие и религия, за повече няма ресурси.
    Комунистическите идеали в които се е клел вече не стават за нищо.Сега ще им предложи миризливата партенка за уникалното и неповторимо православие/вероятно измислено от Ленин/, водещата роля на Русия в православните дела и голямата и загриженост за другите славяни.
    Все клишета облечени в нови дрешки.
    И тук 2-3 хибриди с по 20 или повече никнейма ще се опитат да ни внушат ,че така трябва да бъде.
    Важното е ,че са в пълна изолация и дори една Румъния им спря самольотчето!
  • 38 Вяра

    0 0 Отговор
    Религиозните хора разпънаха Исус Христос - създателя на християнството и Божии Син. Така че това въобще не е добра новина. Сам Исус казва че неговите братя и сестри са тези които слушат и изпълняват Неговите Думи! А не тези които се занимават с поклонение към мъртвите и извършване на празни и лишени от смисъл и здрав разум обичаи!

    Относно коментара който твърди че науката била доказала че нямало Бог а извънземна цивилизация - първо сериозната наука не се занимава с извън земни в този смисъл. По-скоро се опитва да намери някоя и друга бактерия на другия край на галактиката, което също е доста безсмислено и скъпо начинание предвид проблемите които имаме на земята!
    И второ и много важно нещо нито Бог нито Ангелите, нито дявола нито демоните са земни същества!!! Има разни езически божества - орли, мечки и тн които пресъздават земни животни но Живият Бог от Библията няма нищо общо с тях! Не случайно от първите Божи заповеди е да не се правят изображения!

    До хората които са на мнение че нямало Бог щото видиш ли той нищо не правел срещу злото на земята ще кажа. Мили хора да ви питам когато вашите деца пораснат и започнат да вършат безобразия по света вие какво можете и какво имате право да направите?
    Това детско мислене че някой друг ни е виновен, трябва да носи отговорност и трябва да ни оправя изцепките понеже видиш ли бил по-голям не знам от къде сте го научили?!?!? Но нека да ви кажа какво казва Словото Му - Бог в момента ВЕЛИКО търпи цялата мизерия в
  • 39 До Юрист атеист

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "юрист":

    Ами защо не видиш всъщност от къде идва възможността да учиш и да си свободна? Да не говорим като жена да имаш права!!!
    Това се казва точно - "Пази Боже сляпо да прогледне" !
    Докато човечеството живееше под пълното робство на религия и монархия не ги развивахте тези теории! Но след като 500 години църковни реформатори доведоха да пълна свобода отделния индивид и му осигуриха възможността да учи и да твори абсолютно свободно независимо от обществено положение, пол и раса сега стават модерни разни приказките срещу Бог! И защо така ве атеисте плюеш срещу Бог? И защо не отидеш в другата част от света дето Словото и Християнството са абсолютно непознати да си развиваш теориите??? Как така Християнските държави забогатяха, затлъстяха и започнаха да разправят велики теории за милиарди години напред и назад точно като някакви шамани и оракули?!?! Това ли е наука ? Която не може да докаже теорията в лаборатория а ползва за прикритие някакви си милиарди години??? Защото нито една от тези много-милиардни глупости не е доказана! За разлика от тонове много практични и верни неща работещи и повторяеми в лаборатория! Които обаче нямат нищо общо с анти-Бог теориите! И не доказват нито еволюция нито космическите приказки дето през година две се оборват от още по-велики приказки за лека нощ!
    Та препоръчвам ти да отидеш да поживееш на места не осветени от Словото! Например Северна Корея - там вярата е забранена. Или пък Азия и Индия където всичко е позволено и възможно!
  • 40 НЕ знаещ

    0 0 Отговор
    Когато СССР са рушали храмове начело власта е бил . Йосив Висарионович /грузинец/ и Лаврентий Берия /грузинец/.Лош или добър Путинr сами си го избраха .В първите му два мандата построиха храма ,,Христос Спасител'' .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания