1 273 0

В Бразилия: VW са подкрепяли военната диктатура

Дизелов скандал, съмнения за картел и сега – през 70-те години на миналия век VW са кооперирали на военната диктатура в Бразилия

Снимка : БТА / АП
Снимка : БТА / АП
Александър Петков

По време на бразилската военна диктатура от VW са участвали активно в политическото шпиониране и преследване на противниците на режима. Дъщерната фирма на концерна от Волфсбург Volkswagen do Brasil е следяла изкъсо работниците си и техните убеждения, съобщи „Зюддойче Цейтунг“.

Информацията относно опозиционерите е била предоставяна на полицията. Работниците са били задържани директно на територията на предприятието. Централата във Волфсбург трябва да е научила за арестите във фабриката на дъщерната си фирма най-късно през 1979 г.

Според медийното разследване съществуват фирмени документи с информация относно действията на бразилската полиция по време на военната диктатура, която е управлявала петата по големина държава в света между 1964 и 1985 г. От Volkswagen обявиха, че искат да проверят случая преди да дадат официално изявление по казуса.

Според Кристофър Копър, историкът натоварен със задачата да освети тъмните години от бразилската военна диктатура, от Volkswagen do Brasil са сътрудничили активно на режима с позволението на централата във Волфсбург. Бивши работници в дъщерната фирма са упрекнали автопроизводителя през 2015 г., че е позволявал преследването и измъчването на борците за свобода. По думите им е имало черни листи с имената на противниците на режима.

От бразилската прокуратура единствено са посочили каква отговорност носи Volkswagen do Brasil за „Нарушаване на човешките права по време на военната диктатура“.

Дъщерната компания на концерна от Волфсбург е активна от 1953 г. и има около 20 000 работници. Както Volkswagen, така и много други германски фирми са се установили в Бразилия след войната – Mercedes, Mannesmann, Bayer, Siemens, BASF, или всичко, което репрезентира властта и милионите на немската икономика. Все пак по време на диктатурата Volkswagen do Brasil е коствал на автопроизводителя загуби в размера на милиони марки – времето на „бръмбарите“ е било отминало.

Бразилия


Напиши коментар:


Публикувай