29 Юли, 2017 06:33 1 665 0

В Бразилия: VW са подкрепяли военната диктатура

  • бразилия-
  • vw-
  • диктатура

Дизелов скандал, съмнения за картел и сега – през 70-те години на миналия век VW са кооперирали на военната диктатура в Бразилия

В Бразилия: VW са подкрепяли военната диктатура - 1
Снимка : БТА / АП

По време на бразилската военна диктатура от VW са участвали активно в политическото шпиониране и преследване на противниците на режима. Дъщерната фирма на концерна от Волфсбург Volkswagen do Brasil е следяла изкъсо работниците си и техните убеждения, съобщи „Зюддойче Цейтунг“.

Информацията относно опозиционерите е била предоставяна на полицията. Работниците са били задържани директно на територията на предприятието. Централата във Волфсбург трябва да е научила за арестите във фабриката на дъщерната си фирма най-късно през 1979 г.

Според медийното разследване съществуват фирмени документи с информация относно действията на бразилската полиция по време на военната диктатура, която е управлявала петата по големина държава в света между 1964 и 1985 г. От Volkswagen обявиха, че искат да проверят случая преди да дадат официално изявление по казуса.

Според Кристофър Копър, историкът натоварен със задачата да освети тъмните години от бразилската военна диктатура, от Volkswagen do Brasil са сътрудничили активно на режима с позволението на централата във Волфсбург. Бивши работници в дъщерната фирма са упрекнали автопроизводителя през 2015 г., че е позволявал преследването и измъчването на борците за свобода. По думите им е имало черни листи с имената на противниците на режима.

От бразилската прокуратура единствено са посочили каква отговорност носи Volkswagen do Brasil за „Нарушаване на човешките права по време на военната диктатура“.

Дъщерната компания на концерна от Волфсбург е активна от 1953 г. и има около 20 000 работници. Както Volkswagen, така и много други германски фирми са се установили в Бразилия след войната – Mercedes, Mannesmann, Bayer, Siemens, BASF, или всичко, което репрезентира властта и милионите на немската икономика. Все пак по време на диктатурата Volkswagen do Brasil е коствал на автопроизводителя загуби в размера на милиони марки – времето на „бръмбарите“ е било отминало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: