Last news in Fakti

26 Юли, 2017 16:00 1 458 5

ЕС плаши Полша с "ядрената процедура"

  • ес-
  • франс тимерманс-
  • полша

Недоволство заради съдебната реформа

ЕС плаши Полша с "ядрената процедура" - 1
Снимка: БТА/AP

Вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че ЕС е започнал процедура срещу Полша във връзка с реформата на правната система в страната, съобщи „Дойче Веле“.

"Препоръката на Европейската комисия към полските власти е да не предприемат никакви действия, които биха довели до уволняване или принудително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такава мярка бъде приета, Европейската комисия е готова незабавна да задейства процедурата по Член 7", подчерта Тимерманс.

Съдебната Реформа в Полша дава право на правосъдния министър да назначава и освобождава съдии във върховния съд. Освен това се предвижда жените – съдии да се пенсионират на 60 години, а мъжете – съдии на 65 години.

Председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер заяви, че е възможно задействането на Член 7. Това значи отнемането на правото на глас на Полша в Европейския съвет. Процедурата е известна още като "ядрената процедура".

'Комисията е отворена за диалог и ние призоваваме да бъдат взети необходимите стъпки за осигуряването на диалог. Важно е законите да бъдат съобразени с нашите препоръки. Така страната ще избегне евентуални санкции. Трябва да се запази независимостта на полския съд. Това е основно условие“, заяви Тимерманс.

През последните дни в Полша има непрестанни протести, заради съдебната реформа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    10 1 Отговор
    М...та им на Брюксел-поляците имат суверенното право да си приемат в държавата си каквито закони сметнат за нужни.
  • 2 SSS

    12 1 Отговор
    ЕС=ДИКТАТУРА, даже и повече!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Vozlock

    0 0 Отговор
    Te pravqt su6toto na tursite i normalno 4e polqci otkajat i rabotqt s tursite i nie 6te zakusniqvame
  • 5 Нико

    1 0 Отговор
    Айде още един EXIT по полски и ще станат две,а две е повече от едноооо!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: