Last news in Fakti

26 Юли, 2017 20:45 1 069 0

Премиерът в съда - при някои е така

  • испания-
  • мариано рахой-
  • черна каса-
  • мадрид

Испанският министър-председател Рахой заяви, че не е знаел за черната каса в своята партия

Премиерът в съда - при някои е така - 1
Снимки: БТА/АР

Испанският премиер Мариано Рахой се яви като свидетел в процес за голяма корупционна афера, включваща депутати от неговата партия. Той заяви пред съда, че не е знаел за незаконна схема за финансиране на неговата Народна партия и не е вземал никакви незаконни пари, предаде Reuters.

Рахой е първият действащ испански премиер, призован в съдебна зала като свидетел.

Делото е съсредоточено върху твърдения за корупционна схема, включваща фирми и местните управи на малки градове, но то хвърли петно върху консервативната партия и породи твърдения, че тя има черна каса.

Премиерът в съда - при някои е така

Запитан в съда дали е знаел за незаконна схема за финансиране на предизборните кампании в партията и за дарения на пари в брой от анонимни спонсори, Рахой беше категоричен: "Изобщо не. Никога не съм чувал каквото и да било. Както вече съм заявявал - никога не съм се занимавал с финансовите въпроси в партията", каза премиерът.

Министър-председателят пристигна с кола до съда в едно от предградията, избягвайки обидите на няколко десетки демонстранти, които се бяха събрали пред сградата и скандираха: "Рахой в затвора".

Министър-председателят беше подложен незабавно на кръстосан огън в залата, а заседанието се излъчваше пряко по обществената телевизия.

Премиерът в съда - при някои е така

Делото, известно като аферата "Гюртел" - за подкупи, плащани на депутати и висши политици от Народната партия в замяна на изгодни обществени поръчки, преследва премиера от години. Това бе първият от дълъг низ скандали, които петнят Народната партия в последните повече от 20 години.
По делото, започнало през октомври 2016 г., има 37 подсъдими.

Основните действащи лица в него са предприемачът Франсиско Кореа и бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас - някогашен приближен на Рахой. Процесът се отнася за деяния, извършени между 1999 и 2005 г., и премиерът не е подведен под отговорност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: