731 3

Букурещ: ЕС да сложи край на "двойните стандарти" за храните в Европа

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Румъния призова ЕС да обърне внимание на "двойните стандарти", използвани от компаниите за производство на храни при продажбата на различни продукти под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа, предаде Reuters.

Практиката се смята за законна в ЕС, при положение че всички съставки на храните са изредени.
Властите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха няколко международни хранителни вериги за използването на тази вратичка за продажбата на по-нискокачествени продукти в съответните страни.

Румънският министър на земеделието Петре Дая заяви пред журналисти, че според проучване девет от 29 хранителни продукти, продавани в Белгия, Холандия и Германия, са различни в Румъния.
Установено е различно съдържание на калории в някои рибни консерви, пастет от черен дроб и продукти от свинско месо.

Извършителите на проучването критикуваха липсата на съответствие между марките в Западна и Източна Европа.

Ще поискаме Европейската комисия да ускори регулационните процедури, така че да бъдат създадени инструменти за анализиране по всяко време, във всяка държава членка на подобни двойни стандарти, каза Дая.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 12:47  27.07.17
  Смея да твърдя че точно с румънците сме най-близки по манталитет и хал,а не със сърбите.А конкретно за случая са абс. прави,но отдавна стои и въпросът за РАЗЛИЧНОТО СУБСИДИРАНЕ НА ЗЕМЕД. ПРОДУКЦИЯ В ЗАПАДНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА и на това нещо трябва да се сложи край.А въпросният "край" е възможен единствено като бъдем приети в Шенген и ПОЛУЧИМ ПРАВО НА ГЛАС,а не както сега само да гледаме с надежда към "решаващите" и да се молим на Господ за "по-щедри решения".

  Коментиран от #2

 • дърто профи
  Отговор
  2 12:58  27.07.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  По хал сме най-близки с бедните африкански държави, румънците взимат 2 до три пъти по високи заплати от нас и имат икономика, защото имат съдебна система и отхвърлиха комунизЪма още 1989 г, а нашият "преход" тепърва започва. Шенген ще го видим през крив макарон.

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 13:03  27.07.17

  До коментар #2 от "дърто профи":

  Струва ми се че нещо бъркаш 20-30% с "два до три пъти",а кривият макарон за който говориш е възможно да се изправи дори до края на годината предвид бежанската вълна.

Напиши коментар:


Публикувай