602 3

Край на роднинските връзки в Националното събрание

Френските депутати вече нямат право да наемат близки роднини за свои парламентарни помощници

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Френското Национално събрание забрани на депутатите да наемат на работа свои близки роднини - практика, която беляза последната кандидат-президентска кампания във Франция с аферата "Пенелоп Фийон", съобщи France 24.

Съпругата и децата на кандидатът за президент от десницата Франсоа Фийон са заподозрени, че са били назначени на фиктивни длъжности като парламентарни сътрудници.

Скандалът, гръмнал след разкритията в края на януари на изданието "Канар аншене", провали кампанията на Фийон, който дотогава водеше в социологическите проучвания. Той бе елиминиран още на първия тур на президентските избори и му бе повдигнато обвинение в присвояване на публични средства.

Забраняването на тази практика, прието днес от депутатите с вдигане на ръце, бе едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон.

Ако депутат наеме за свой парламентарен помощник брачен партньор, партньор, с когото живее на семейни начала, родител, собствено дете или дете на своя съпруг или съпруга, подлежи на три години затвор и 45 000 евро глоба.

Ако депутат наема на работа свой по-далечен роднина или роднина на свой колега или министър, той е длъжен да го обяви официално.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Снайпериста
  Отговор
  1 17:18  27.07.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Снайпериста
  Отговор
  2 17:39  27.07.17
  ХИТЛЕР КАПУТ !
 • Chris
  Отговор
  3 02:37  30.07.17
  Е....ако това се случи в Б-я, то у парламента ще останат само чистачките. Но пък и те ще вършат работа.

Напиши коментар:


Публикувай