526 0

ЕК отпусна €209 милиона на Гърция за бежанците

Европейският съюз помага на Гърция финансово

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Европейската комисия отпусна 209 милиона евро на Гърция по хуманитарна програма за интеграция на бежанците, съобщиха от изпълнителния орган на Европейския съюз.

С парите европейските власти искат да помогнат на Атина за настаняването на бежанци, тяхното интегриране , както и финансово подпомагане.

„Днес откриваме нова глава в живота на мигрантите в Гърция. Отпуснатите средства променят начина, по който ще предоставяме помощ за подобряване на техния живот“, заяви еврокомисарят за хуманитарна помощ Христос Стилианидис.

Над 60 000 бежанци останаха блокирани в Гърция, след като няколко страни затвориха границите си. За огромна част от тях южната ни съседка е само точка от маршрута, а не крайна дестинация.

Повечето мигранти са се насочили към Западна Европа в търсене на по-добър живот. Бежанската криза на Стария континент е най-голямата от края на Втората световна война насам.

Центровете за настаняване на бежанци в Гърция са пренаселени. Често се стига и до сблъсъци със силите за сигурност заради тежките условия на живот. Европейската комисия изрази надежда, че с отпуснатите средства ще се увеличи броят на бежанците, настанени в жилища под наем в Гърция.

Гърция


Напиши коментар:


Публикувай