28 Юли, 2017 08:42 1 319 4

Сините каски остават в Кипър

  • кипър-
  • синя каска-
  • сини каски-
  • оон-
  • съвет за сигурност

Съветът за сигурност удължи до 31 януари 2018 г. мандата на мироопазващите части на острова

Сините каски остават в Кипър - 1
Снимки: БТА/АР

Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, насърчаваща кипърските гърци и кипърските турци да се придържат към ангажиментите за повторно обединение на средиземноморския остров след провала на преговорите между двете страни този месец, съобщава Reuters.

Съветът за сигурност удължи с още шест месеца, до 31 януари 2018 г., мандата на международните мироопазващи сили в Кипър.

В резолюцията се подчертава твърдата убеденост на генералния секретар на ООН, че отговорността за намиране на решение на кипърския проблем се пада на самите кипърци.

Във връзка с това в нея се посочва, че неотдавнашната конференция за Кипър в шивейцарския курорт Кран Монтана "не е донесла като резултат трайно, цялостно и справедливо решение на проблема за острова, основаващо се на двузонална, двуобщностна федерация при политическо равенство между двете страни, както това е поставено в съответните резолюции на ООН".

Сините каски остават в Кипър

Съветът за сигурност приканва страните да съхранят ангажимента за уреждане на проблема и изтъква, че настоящата ситуация на острова не може да се запази повече в този си вид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    4 8 Отговор
    Да си живеят като две държави..да вземат и турската част в Европа...и като федерация...

    Коментиран от #3

  • 2 1234

    11 0 Отговор
    Защо?Каква е ролята на НАТО ?Само да показва мускули пред хората ли?Нали ще защитава ако някой нападне натовска държава?Гледат ни в очите и ни ЛЪЖАТ. За толкова години нищо не направиха за Кипър,мислите ли ,че ще направят за някоя друга държава нещо.Какво направиха в Косово? НАТО поддържа интересите само на американските войнолюбци и нищо друго.Ангажират армиите на ,,съюзниците си"да им пазят завоеванията,защото както са се разкрачили над света ,ако всички съюзници се отдръпнат от НАТО американците ще загубят равновесие и ще видят кон боб яде ли.

    Коментиран от #4

  • 3 Истината

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Събуди се Хасанчо,розовият ти сън няма реализация,Ердоганчо се изака на метеното и сега ще има само лоши неща за империята на ибрика и ,,турската пица."
  • 4 ррррр

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    АМИ ЧЕ ТЯ И ТУРЦИЯ Е В НАТО .