Last news in Fakti

14 Декември, 2011 11:02 817 0

Руски жепейци издигат губернатор за президент

  • дмитрий мезенцев-
  • михаил прохоров-
  • русия-
  • президент
Руски жепейци издигат губернатор за президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на руската Иркутска област в Сибир Дмитрий Мезенцев ще се кандидатира за държавен глава в изборите през март 2012 г.

Кандидатурата му бе издигната от инициативна група служители в Източносибирските железници, предаде ИТАР-ТАСС.

Управителят на региона прие предложението, като отбеляза, че го е “изненадало“, но е “длъжен да отвърне със съгласие“.

Мезенцев е съпредседател на Централния съвет на привържениците на “Единна Русия“, напомня обаче агенцията. Той все пак отбеляза, че не е член на управляващата партия “Единна Русия“, и увери, че “не е обсъждал решението си с никакви други кандидати“.

Приемането на молби за регистрация от независими кандидати приключва на 15 декември. Всеки е длъжен до 18 януари да представи в ЦИК два милиона подписа в своя подкрепа.

Дмитрий Мезенцев е роден в Санкт Петербург, тогава Ленинград, през 1959 г.

Завършва висше образование в същия град и става инженер по железопътен транспорт. Работи в локомотивно депо, после в структури на комсомола и в градската управа на Санкт Петербург.

През 2002 г. става сенатор - член на Съвета на федерацията, а от 2009 г. е губернатор на Иркутска област. Женен е, има дъщеря, добавя ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана известно, че приятели на руския милиардер Михаил Прохоров са се заели да му намерят „първа дама“.

„Ако се наложи да решава този въпрос, той със сигурност ще го реши", заявяват хора от обкръжението му. Когато бил на 17 години, Михаил Прохоров обещал пред приятели, че няма да се жени, докато не навърши 42 г., което по неговите думи не означава, че прекрачвайки този възрастов праг, трябва непременно да промени ергенския си статут.

Руският националист Владимир Жириновски също обяви кандидатурата. Очаква се това и да направи и лидерът на комунистите Генади Зюганов.

Основен претендент е руският премиер Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА