Last news in Fakti

29 Юли, 2017 13:07 2 830 7

Задържали Мира и майка й в Турция заради британски приятел

  • българки-
  • турция-
  • обвинения-
  • кюрди
Задържали Мира и майка й в Турция заради британски приятел - 1

Мира Яшар – българката, която беше задържана в Турция заедно с майка си, разказа за бТВ, че е била арестувана основно заради британския ѝ приятел Джо. Тя отрече той да е участвал в бойни действия срещу „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в Сирия.

За двете задържани българки беше съобщено в четвъртък. Още същата вечер майката Веселина беше освободена. Вчера на свобода беше пусната и Мира. Тя обаче е с обвинение за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и ще бъде съдена по бързата процедура, затова е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Британецът – Джо Робинсън, е бивш британски войник, за когото се твърди, че се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Той е обвинен в тероризъм.

Мира Яшар разказа, че Джо е бил на хуманитарна мисия в Сирия. Тя пък е имала във фейсбук профила си кюрдското знаме. Бащата на Мира е кюрд и със знамето тя е изразявала позицията си по отношение на наближаващия референдум за независимост на кюрдите в Ирак.

„Обвиниха ме, че лъжа, понеже имам знамето на Иракски Кюрдистан в лаптопа си. Казаха ми: „Тук е Турция и има само едно знаме – турското“. В този момент се стряскаш, съгласяващ се“, разказа Мира.

Момичето заяви, че е готово да се бори за освобождаването на приятеля си от ареста.

Тя и майка ѝ разказаха, че са били задържани буквално на плажа на петия ден от своята почивка.

Двете благодариха на българския посланик в Турция Надежда Нейнски.

Дипломатът каза, че се очаква в най-скоро време да бъде насрочено делото и там да се реши дали обвиненията ще се потвърдят. Междувременно семейството възнамерява да остане в Измир, докато тече процесът. Нейнски увери, че българските граждани могат да разчитат на правна помощ от държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    6 5 Отговор
    Да ги хвърлят в пандиза и след няколко години може да им гледаме филма...
  • 2 Извън закона

    10 0 Отговор
    Много българи.... все такива,Яшар ми тя каква да е )) нормално да носи това знаме няма българското да има.
  • 3 Истината

    4 2 Отговор
    Кюрдската държава ще влезе в Европейският съюз,но Турция никога.Единствената държава която е за Турция да бъде в Европа,е продажна България...

    Коментиран от #5, #7

  • 4 шоп

    6 0 Отговор
    Ква Булгарка е бе бащаи е турчин она Българка ама друг пут.Чи го тражи у турску оня Енгилизин.Да е я проверат задния двор да нема Кожена ракета.
  • 5 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Турция си е вкарала главичката у Европа ..затова пишят
  • 6 Алфа Ромео

    1 2 Отговор
    Котьооо, много е хубава мацката.....
  • 7 Forzajuvetorro

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Tursiq za kakvo da vlqza v evropa nie sme falirani i bankite sa falirani italia 6te izleze skoro... vzemete kurdite 6tastieto ti pojelaq pone ot sega tursite 6te vi pratq sigurno ... angliq tursiq 6tati rusia kitai sa igraci
Новини по държави: