Last news in Fakti

1 Август, 2017 10:00 4 325 24

Децата на „Чернобил“ са били лекувани в Куба

  • чернобил-
  • русия-
  • украйна-
  • ссср-
  • куба-
  • лечение-
  • деца-
  • радиация-
  • авария

Хиляди деца са изпратени в Куба в годините след аварията

Децата на „Чернобил“ са били лекувани в Куба - 1
Снимка: Shutterstock

След Чернобилската авария хиляди пострадали, огромна част от които деца, са били изпратени за лечение на остров Куба, съобщи SciELO, разкривайки интересна статистика.

Кубинските власти постигат споразумение със съветските да окажат медицинска помощ на пострадалите при тяхното лечение след 1986 година, когато възниква най-тежката авария в историята на ядрената енергетиката.

Програмата продължава до 2011 година. Общо 26 114 души са изпратени в Куба, като 84% от тях са деца от Украйна, Русия и Беларус, които са най-засегнати от аварията.

Най-голям е броят на децата на възраст между 10 и 14 години. Облъчените с радиация младежи са лекувани в Тарара, намиращ се в северната част на острова.

В края на месец април 1986 година се стига до аварията в АЕЦ „Чернобил“. Макар да не може да се определи точният брой на засегнатите лица, то последиците са огромни.

Първоначално съветските власти крият какво се е случило край град Припят, но по-късно разкриват мащабите на инцидента. Радиоактивен облак достига много страни на Стария континент, и те искат отговори от СССР.

Хиляди пожарникари, войници и други служители са мобилизирани и изпратени към атомната централа, за да овладеят още по-тежки последици от аварията. Около централата е създаден голям периметър, забранен за преминаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    7 19 Отговор
    Хайде да чуем привържениците на "атома" как ще ни обяснят "ползите" от това да отровиш и обречеш цяло едно поколение на генетични деформации... Нима това е "евтината и екологична" енергия...

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Справедлив

    25 4 Отговор
    Куба и до ден днешен е на първо място по достижения в медицината. Най доброто медицинско обслужване е в Куба. При това е безплатно.

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Май много ти харесва обстановката в Раднево през зимата или не си ходил там. Пушекът от тецът е ужасен и много трудно се диша когато вятърът го отнесе натам.

    Коментиран от #17

  • 4 Очо

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    От атомни аварии са засегнати много по-малко хора от колкото от ТЕЦ-овете..Да не говорим че екологията е съсипана не от АЕЦ-вете..
  • 5 ссс

    9 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Първоначално съветските власти крият какво се е случило край град Припят, но по-късно разкриват мащабите на инцидента. Радиоактивен облак достига много страни на Стария континент, и те искат отговори от СССР)
    Те искат отговор от СССР само, че няма кой да им отговори, понеже сссрето отиде на кино от 6 до 5. А пострадалите от аварията български деца къде ги лекуваха ? Въздушното разстояние от Чернобил до Силистра е само 850 км, русофилнята да не мълчат кът дуди, а да се изкажат по въпроса !

    Коментиран от #6, #11, #20

  • 6 зззззззззз

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Обърни се със въпросите си към тогавашните ръководители на Украинска ССР-тогава украинци са били шефовете.Даже Горби не е знаел в началото-той сам го е казвал това.

    Коментиран от #8

  • 7 Kcaniba

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Я пак....леле ....наздраве!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 ссс

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "зззззззззз":

    Горби не е знаел, а бе ти добре ли си със здравето ?? Не само Горби е знаел, но и политбюрото и Кремъл са били много добре осведомени за огромните мащаби на аварияита, просто ги е било срам да признаят за това за да не злепоставят веоикият комунизъм-социализъм. Този техен срам, струваше живота на хиляди невинни жертви и забележи, никой не понесе никаква отговорност.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 На ти паклейкай си колкото искаш

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Здравеопазването е изключително важно за гражданите на една държава. То е от основно значени и за продължителността на живота на населението, както и за стандарта на живот.
    Някои държави успяват да организират тази система по-добре от други........1. Тайван.....2. Швейцария......3. Китай.......4. Канада......5. Япония......6.Русия......7. Германия.....8.Франция....9.Куба----В Куба залагат на превенцията на заболяванията. Гражданите си правят превантивни прегледи редовно, голямо значение се отдава на хигиената на дома и обществените места, както и на спорта.Kyбинckoтo пpaвитeлcтвo e извecтнo c мнoгo пpoтивopeчиви мoмeнти. Ho koгaтo cтaнe нa въпpoc зa тяxнaтa здpaвнa cиcтeмa eднo e cигypнo, нa kyбинцитe e гapaнтиpaнa пpeвaнтивнa гpижa. 3дpaвнитe paбoтници ce cтpeмят дa oбyчaвaт xopaтa дa cпaзвaт вcичkи пpaвилa зa пpaвилнo xpaнeнe, eфekтивнa двигaтeлнa akтивнocт и oтличнa xигиeнa. B Kyбa имa мeдицинckи paбoтници, koитo пpaвят дoмaшни инcпekции, тaka чe тe личнo ce yвepявaт дaли здpaвнoтo cъcтoяниe нa дoмakинcтвaтa ce paзвивa дoбpe.

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 11 зззззззззз

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Ето ти бе троле какво казва Горбачов-слушай --него не можеш да го упрекнеш---той е ваша подлога....https://youtu.be/bTKLazCi5e4

    Коментиран от #13, #16

  • 12 кроко

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "На ти паклейкай си колкото искаш":

    Не знам колко трябва да си заблуден и забулен , за да сложиш немското и френското здравеопазване под нивото на руското ! Ако дадеш линк ще си призная , че не съм прав.

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "На ти паклейкай си колкото искаш":

    Я виж , колега.... http://gtmarket.ru/news/2016/10/08/7306
  • 15 Kcaniba

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "На ти паклейкай си колкото искаш":

    Новите опорки ли са това,ха ха ха ,кефите ме в коневръза партито върви с пълна сила,денонощно!Наздраве....ха ха ха
  • 16 Kcaniba

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "зззззззззз":

    Империята на злото,лъжата и геноцида над народите,това е СССР,сега россия....
  • 17 гнида

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    От кой тец , защото са няколко ......Кой тец имаш предвид.....? А в Гълъбово ходил ли си да видиш как е ? За "Брикел" чувал ли си ? А знаеш ли защо е такава височината на комините , за сушилните помещения чувал ли си ? Каква е разработката на първите тецове в маришкия басеин ? А чувал ли си за сероочистките ? А колко електроенергия правят и някой сравни ли вредите от изгарянето на стратегическите ни ракети в Змеево с тези от тецовете години наред ? А знаеш ли , че точно тези тец дават производство от 2/5 от електроенергията ? В София да не е чисто ? На всяко кръстовище мирише на нафта ! Аре с акълите за тецовете до тук , въри да си вземеш надника от зелените продажници ........
  • 18 Здравеопазване

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    Разликата между немското и френското и руското от друга страна е че едното е платено а другото БЕЗПЛАТНО едното е недостъпно за всеки а другото ДОСТЪПНО до всеки ..и не ти пожелавам да се наложи да оперираш близък човек с скъпа операция в България и да не те видя с кутийка и потртретче в ръка да ходиш от заведение на заведение да просиш милостиня защото това в България е ежедневие и крайно време е да отидеш на психиатър защото Голямата ти Уста не значи Голям мозък
  • 19 Здравеопазване

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    Разликата между немското и френското и руското от друга страна е че едното е платено а другото БЕЗПЛАТНО едното е недостъпно за всеки а другото ДОСТЪПНО до всеки ..и не ти пожелавам да се наложи да оперираш близък човек с скъпа операция в България и да не те видя с кутийка и потртретче в ръка да ходиш от заведение на заведение да просиш милостиня защото това в България е ежедневие и крайно време е да отидеш на психиатър защото Голямата ти Уста не значи Голям мозък

    Коментиран от #22

  • 20 НЯМА ДРУГА ИСТИНА

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ Е УКРАИНОКРАВАРСКИ САБОТАЖ ПОД КРИЛОТО НА ПРОДОЖНИКА ГОРБАЧОВ.
  • 21 Видял

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    Аз мога да ти дам два "линка" от живота на мои близки. Първият- Близките на една жена в момента плашат по 800лв на ден, на клиниката за животоспасяващата терапия, и това повече от месец. Шариш първо парата , влизаш на процедура , не шариш ,не влизаш. Не работят по Здравна каса,и не ги интересува,лечението им е скъпо , но дава по големи шансове. Втори случай- девойка на 26г. раково болна,обърна се на просяк,да търси пари , след първата операция за втора и така и не дочака , и си почина. Помня думите и всеки път когато идваше да иска пари-Какво да направя , живей ми са. Та прави разлика между достъпно и НАВРЕМЕННО здравеопазване , и здравеопазване превърнато от държавата в много печеливш бизнес. Ако разполагаш с много пари ,имаш шанс да се спасиш , ако нямаш , го ду..ш , и при погребалният агент.
  • 22 кроко

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Здравеопазване":

    А ти какво си мислиш, че в Русия операциите са безплатни ли ? По малко гледай руски телевизии ! А и не ставаше дума за платно или безплатно здравеопазване, а за качевството и нмвото на здравните услуги в тези държави, погледни продължителноста на живота във Францмя и Германия, та белким ти загрее реотана. Освен това явно не си чувал за медицмнски страховки...) А бе кво ди съм седнал да те отварям, сигурен съм, че си промит с мноу силна струя !
  • 23 Диди

    0 1 Отговор
    В Германия,всеки трябва да бъде медицински застрахован.Медицината е на високо ниво.Лекарствата са скъпи,но са качествени.

    Коментиран от #24

  • 24 Ян Бибиян

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Диди":

    Да нормалните държави /като Германия/ се отказват от Атомната енергия, най-евтина е но винаги има риск от авария и необратими последици за хората и природата.