1 Август, 2017 14:52, обновена 2 Август, 2017 16:18 3 143 14

Подписахме Договора с Македония (ВИДЕО)

  • македония-
  • българия-
  • договор-
  • приятелство

Борисов в Скопие: Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш

Подписахме Договора с Македония (ВИДЕО) - 1
Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов

Преди броени минути премиерът на Македония Зоран Заев и българският му колега Бойко Борисов сложиха подписите си под Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

България и Македония направиха историческа стъпка напред. С подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество показахме на света, че на Балканите мирът и дружбата са по-важни от всичко.

Този договор не е насочен срещу никой от нашите съседи.

Той е насочен само към просперитета на двете държави. След 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видими, заяви при подписването българският премиер.

България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като с премиера на Република Македония Зоран Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. „Терминът „обща история“ обединява и дава перспективи, а не разделя“, категоричен беше Борисов. По думите му подписването на документа дава тон за политическа стабилност и зрялост. Носи също така послание за мир, дружба просперитет, за инвестиционен климат, както и перспективи младите хора да пътуват, но и да останат да живеят на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов поздрави колегата си Заев,

външните министри и екипите, които работиха активно за подписването на Договора и на двата меморандума – за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ. Българският премиер изтъкна значението на Коридор номер 8 за свързаността на Балканите. Отбеляза и възможността Република Македония да взима газ от европейския газов хъб „Балкан“.

„Балканите стоят на вниманието на ЕС“, добави министър-председателят Борисов. Той изрази очакването си за положителна реакция от страна на ЕС във връзка с подписването на договора днес и пожела на Република Македония да стане част от европейското семейство.

Премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че двете държави са направили историческа стъпка „заедно напред за бъдещето“. По думите му, подписването на Договора показва, че там, където има политическа воля и желание за напредък, въпросите ще се решат.

От днес България е още по-голям приятел на Македония,

категоричен бе той. Заев посочи, че подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на държавите в региона и дава перспективи на цяла Източна Европа. „Решихме да гледаме, че чашата е полупълна, а не полупразна. Това, което се съдържа в Договора, предполага изключителни перспективи, защото той е инструмент за сътрудничество“, добави още Заев.

Двете страни се договарят да си сътрудничат в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации и форуми.

Двете съседни държави ще развиват сътрудничеството

помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО.

Страните ще съдействат за развитието на сътрудничеството между държавите от Югоизточна Европа, за укрепване на разбирателството, мира и стабилността в региона и при осъществяването на регионални проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа.

България и Македония направиха историческа стъпка заедно напред. Това каза македонският премиер Зоран Заев след поспиване на Договора.

„Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество показва, че там, където има политическо желание въпросите ще се решат, добави той. По думите му договорът е общ успех, като ще допринесе за стабилността на държавите и в региона.

„Правителството на Македония реши да прави политика на решения, а не на проблеми. В правителството на България видяхме конструктивен партньор, със същите цели.

Македония и България показаха отговорност към гражданите си.

Това наше приятелство е пример как дългогодишна спирачка може да стане мотор за свързване на народните, за подобряване на живота на гражданите и развитие на региона“, заяви Заев.

Договорът осигурява шансове за икономически развой на двете държави, сътрудничество във всички области, посочи премиерът на Македония.

Решихме да гледаме напред, убеден съм, че след 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан.

Затова искам да поздравя на премиера Заев, външните министри и екипите ни работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име - „за добросъседство“, заяви Борисов.

По-думите му двата подписани меморандума за развитието на железопътните и транспортни връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ, също са изключително важни.

„Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз не само по оста север-юг, дава възможност за присъединяване на всяка една страна от Балканите са търгува, да прави бизнес и да развива туризма с другите, това ще бъде изключително важно и за двете стари“, допълни Борисов.

„Това можеше да го направим и без договор. Този договор има смисъл. Не знам дали за първи път, но между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими.

Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави“, каза още българския премиер.

Водената от премиера Бойко Борисов българска правителствена делегация беше посрещната в Скопие с всички почести.

Церемонията се състоя пред сградата на правителството на Македония.

След изпълнението на българския и македонския химн последва рапорт на командира на почетната гвардейска част, поздрав на знамето на Република Македония и обиколка на почетната гвардейска част.

След церемонията двамата премиери ще разговарят на четири очи, след което следва среща на двете делегации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    14 3 Отговор
    Добри или лоши с тези сме рода. Ако не ни харесват, значи виждаме себе си.
  • 2 мъка

    11 6 Отговор
    И с кого пидписахме със себе си ли !? Срам !
  • 3

    20 3 Отговор
    МАКЕДОНЦИТЕ СА СИ БЪЛГАРИ НИЩО ДРУГО

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Адмирации за Заев

    12 3 Отговор
    Няма нищо по-човешко от това, братята да тачат паметта на своите предци, да се уважават и да си помагат ! С Бога напред !,
  • 5 Не ви кефя

    3 21 Отговор
    На българите им промиват мозъците колкото и на македонците. Колкото България е руска, толкова и Македония е българска. Няма спор, че има македонски етнос. Искат да си правят друга държава още от фашистко време, намерили са начин и са я направили. Еми евала. Съвсем друг е въпроса, че цялата вселена те са я създали :)
    И румънците са с предимно български произход, дори втора държава са си направили (Молдова)... Защо никой не реве, че са българи? Било какво било, трябва да се съобразяваме с реалността около нас, ако ще и юпитерианци да се завъдят някъде. Проблемите със самосъзнанието им ще са си техни.
  • 6 Валентин Христов

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от " ":

    tvoeto e kato :- kokoshkata li ot yaytseto ili yaytseto ot kokoshkata
  • 7 Валентин Христов

    2 17 Отговор

    До коментар #3 от " ":

    pa i drugo. Asparuh kato e doshel po tiya zemi ot aziya, govorel na nyakakakav razvalen turski ezik... sled vreme sa se omeshili sas slavyanite i sa se asimilirali i zapo4nali da govoryat toya ezik na koyto nie sega mu vikame balgarski ili makedonski ....
  • 8 Али Раза

    2 0 Отговор
    Борисов да каже кво ги гостиха макетата. Кифтета имаше ли? Допълнително? Първо, второ, трето?
  • 9 юрист

    2 2 Отговор
    Прегледах текста на договора. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИЯТНО СЪМ ИЗНЕНАДАНА, ЧЕ НАЙ- НАКРАЯ БЪЛГАРИЯ Е ПОДПИСАЛА ЕДИН ПЕРФЕКТЕН ЗА НАС ДОГОВОР! Одобрявам всяка негова клауза и алинея и НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ , че ПОНЕ ВЕДНЪЖ някой в нашето правителство си е свършил отлично работата!

    Коментиран от #10

  • 10 VMORO

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Къде може да се прочете?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 юрист

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "VMORO":

    http://www.mfa.bg/uploads/files/1501093350Dogovor-RM-RB.pdf Въпреки, че пише “Проект“, самото МВнР твърди, че това е точният и автентичен текст на въпросният договор, който е подписан днес с Македония.
  • 12 юрист

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "VMORO":

    https://fakti.bg/bulgaria/250953-vijte-dogovora-za-dobrosasedstvo-s-makedonia Публикувано във факти.бг: Външно министерство публикува договора за добросъседство с Македония....Вижте долу текста със син шрифт “Публикувано във факти.бг: Целият договор четете тук.“
  • 13 Nasko

    2 2 Отговор
    Prostak podpisva s darzavata kojato nai mnogo mrazi blgaria
  • 14 Милен

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "България и Република Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че....." можем да лъжем. Край на цитата. А стратегическото мислене се предава по телефона от различните посолства.