993 2

Глобалното затопляне изяжда протеина

Африка и Азия ще бъдат най-силно засегнати от предстоящото бедствие

Девора Байкова

Покачващите нива на въглероден диоксид във въздуха са отговорни за понижаващата се концентрация на протеин в щапелните култури. До това заключение стигнаха учените от университета „Харвард“. Тяхната прогноза се базира на експеримент, по време на който различни растения биват поставени в среда, богата на въглероден диоксид, след което се оказало, че са загубили до голяма степен хранителната си стойност.

Освен понижената концентрация на протеин, учените забелязали и че важни минерали като желязото и цинка също намаляват.

Причината за понижаващите се количества на протеин в растенията остава неясна. Една от теориите гласи, че заради въглеродния диоксид нишестето в културите се увеличава, а пък успоредно с него протеините и другите нитрати намаляват все повече и повече.

Изследователите изчислили, че до 2050г. големите количества въглероден диоксид във въздуха, ще резултират в намаляването на концентрацията на протеин в ечемика с 14,6%, в ориза с 7.6%, в пшеницата с 7,8% и в картофите с 6,4%.

Голяма част от земното население ще пострада от настъпващите промени, за които главно може да се вини индустриализацията в последни време, отговорна за глобалното затопляне.

Фактът, че близо 76% от хората на Земята разчитат на растенията за по-голямата част от ежедневната си консумация протеин, особено тези в по-бедните райони, е особено обезпокояващ. Според сегашните обстоятелства се смята, че Африка и Азия ще бъдат най-силно засегнати от предстоящото бедствие.

Според експертите единственият изход от неблагоприятната ситуация е намаляването на въглеродните емисии и засаждането на култури, които са по-малко чувствителни към вредните ефекти на глобалното затопляне.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Веган
  Отговор
  1 04:44  03.08.17
  Свинските главички пак се опитват да ни прецакат
 • Дедо Грую
  Отговор
  2 10:19  03.08.17
  А фасуля, фасуля? С него що че стане? Че язе много либим боб, леща, грах. Па да има сланинка, пръжки, пачица... Ама лютичка да е! Па да смажем една глава кромид! Ехехееее! Носи и на ракийца и винце... Мааани, май се улях. Ае стига с тези дивотии! Винаги е имало и студени, и топли цикли на земята. Но на разни тъмни, болни мозъци много им се ще да манипулират хората чрез разни страхове с цел лична изгода. Кой иска, нека им се връзва.

Напиши коментар:


Публикувай