961 9

Забраняват носенето на никаб в немските училища

Германците не искат забрадени ученици в класните стаи

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Властите в германската провинция Долна Саксония обмислят въвеждането на забрана за носене на никаб в държавните училища, съобщи „Брауншвайгер цайтунг“.

Отказът на мюсюлманска ученичка да премахне никаба си е предизвикал обсъждането на мярката в местната законодателна власт.

Никабът е традиционно за мюсюлманите облекло, което покрива цялото лице с изключение на тесен процеп за очите. Очаква се забраната да бъде обявена през този месец.

Планираната забрана предизвика различни реакции в месните общности. Според някои всяко училище трябва само да определи дали е за или против тази мярка.

Други пък я подкрепиха, аргументирайки се, че децата с никаб и забрадки не могат да се интегрират в учебната система и да бъдат равнопоставени с другите свои връстници.

След серията терористични атаки в Европа немските власти изразиха загриженост, че носенето на облекла, които покриват лицето на жените, може да представлява риск за сигурността.

Немските власти решиха, че служителите в обществения сектор не могат да носят на работа забрадки, които закриват лицата им. Бавария също обяви война на забрадките в университетите и държавните учреждения.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 10:39  05.08.17
  Отдавна трябваше да го направят ! Традициите са за в къщи, както и говоренето на турски в учрежденията. ГОВОРИ СЕ ЕЗИКА НА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО СИ !
 • гост
  Отговор
  2 13:58  05.08.17
  браво на германците, не са като нас- търпим да говорят на турски по улиците, учрежденията, училищата, има новини на турски по националната ни телевизия /в Турция като има много българи защо няма новини на български и църковни храмове/, та остава и това да се забрадят и при нас! КАТО ИСКАТ ДА СИ ОТИДАТ В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА, НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ ДА НИ НАЛАГАТ ПО ТОЗИ НАЧИН СВОЯТА ВЯРА!

  Коментиран от #4

 • 3 16:58  05.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Диди
  Отговор
  4 19:08  05.08.17

  До коментар #2 от "гост":

  Споделям мнението ти.Това,което ме възмути беше че,включвам телевизията и се говори на турски.Приятелката ми каза,че....така е сега при нас.Това за мен не е възприемливо.Не зная дали има друга държава,където по телевизията да се говори на чужд език. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

  Коментиран от #6


 • 5 19:12  05.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • децата с никаб и забрадки
  Отговор
  6 23:19  05.08.17

  До коментар #4 от "Диди":

  Стояне, аз съм наполовина гагаузин и разбирам ПРЕКРАСНО турският език, както и българският - какво ще правите с такива като мене?! Питай Козяк за бъдещето на гагаузката общност в БГ - моля! Вкарах в затвора без да искам едни "тъмнобългарски" членове на ДПС и ДОСТ, защото ми налетяха, а се уговаряха на турски преди да го направят. За тяхно съжаление си нося винаги спрей пртив кучета, защото в София няма как...

  Коментиран от #7, #8

 • Диди
  Отговор
  7 23:58  05.08.17

  До коментар #6 от "децата с никаб и забрадки":

  Отговорът ми към теб е...това,което писах по долу.Какви неприятности си имал,не зная.НО,НЕПРИЕМЛИВО Е В ДАДЕНИ ЧАСОВЕ НА ДЕНЯТ,ДА СЕ ГОВОРИ НА ТУРСКИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА. НЕПРИЕМЛИВО Е.
 • Диди
  Отговор
  8 00:03  06.08.17

  До коментар #6 от "децата с никаб и забрадки":

  Питаш,какво ще се прави с такива като теб,които са наполовина гагаузи,наполовина българи.Това е елементарен въпрос,който не подлежи на дълго обобщаване. Живееш в БГ,спазваш абсолютно всички закони.
 • Ян Бибиян
  Отговор
  9 09:14  07.08.17
  Да всички които искат да носят бурки, да говорят на турски и свободно да изповядват исляма във всякакви крайни форми трябва да се върнат там откъдето са дошли --- > Турция.

Напиши коментар:


Публикувай