981 9

Забраняват носенето на никаб в немските училища

Германците не искат забрадени ученици в класните стаи

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Властите в германската провинция Долна Саксония обмислят въвеждането на забрана за носене на никаб в държавните училища, съобщи „Брауншвайгер цайтунг“.

Отказът на мюсюлманска ученичка да премахне никаба си е предизвикал обсъждането на мярката в местната законодателна власт.

Никабът е традиционно за мюсюлманите облекло, което покрива цялото лице с изключение на тесен процеп за очите. Очаква се забраната да бъде обявена през този месец.

Планираната забрана предизвика различни реакции в месните общности. Според някои всяко училище трябва само да определи дали е за или против тази мярка.

Други пък я подкрепиха, аргументирайки се, че децата с никаб и забрадки не могат да се интегрират в учебната система и да бъдат равнопоставени с другите свои връстници.

След серията терористични атаки в Европа немските власти изразиха загриженост, че носенето на облекла, които покриват лицето на жените, може да представлява риск за сигурността.

Немските власти решиха, че служителите в обществения сектор не могат да носят на работа забрадки, които закриват лицата им. Бавария също обяви война на забрадките в университетите и държавните учреждения.

Германия


Още по темата

 • Дания обяви война на бурките

  Дания обяви война на бурките

  Правителството на Дания смята да въведе глоби за хора, които покриват лицата си на публично място, предаде Reuters. Така Копенхаген ще последва ...
  7.02.2018
  1 472
  12
 • Дания забранява бурките

  Дания забранява бурките

  Дания ще се присъедини към другите европейски страни, забранили скриващите напълно лицето дрехи и аксесоари, съобщи Reuters. Якоб Елеман-Йенсен от ...
  6.10.2017
  885
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 10:39  05.08.17
  Отдавна трябваше да го направят ! Традициите са за в къщи, както и говоренето на турски в учрежденията. ГОВОРИ СЕ ЕЗИКА НА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО СИ !
 • гост
  Отговор
  2 13:58  05.08.17
  браво на германците, не са като нас- търпим да говорят на турски по улиците, учрежденията, училищата, има новини на турски по националната ни телевизия /в Турция като има много българи защо няма новини на български и църковни храмове/, та остава и това да се забрадят и при нас! КАТО ИСКАТ ДА СИ ОТИДАТ В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА, НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ ДА НИ НАЛАГАТ ПО ТОЗИ НАЧИН СВОЯТА ВЯРА!

  Коментиран от #4

 • 3 16:58  05.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Диди
  Отговор
  4 19:08  05.08.17

  До коментар #2 от "гост":

  Споделям мнението ти.Това,което ме възмути беше че,включвам телевизията и се говори на турски.Приятелката ми каза,че....така е сега при нас.Това за мен не е възприемливо.Не зная дали има друга държава,където по телевизията да се говори на чужд език. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

  Коментиран от #6


 • 5 19:12  05.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • децата с никаб и забрадки
  Отговор
  6 23:19  05.08.17

  До коментар #4 от "Диди":

  Стояне, аз съм наполовина гагаузин и разбирам ПРЕКРАСНО турският език, както и българският - какво ще правите с такива като мене?! Питай Козяк за бъдещето на гагаузката общност в БГ - моля! Вкарах в затвора без да искам едни "тъмнобългарски" членове на ДПС и ДОСТ, защото ми налетяха, а се уговаряха на турски преди да го направят. За тяхно съжаление си нося винаги спрей пртив кучета, защото в София няма как...

  Коментиран от #7, #8

 • Диди
  Отговор
  7 23:58  05.08.17

  До коментар #6 от "децата с никаб и забрадки":

  Отговорът ми към теб е...това,което писах по долу.Какви неприятности си имал,не зная.НО,НЕПРИЕМЛИВО Е В ДАДЕНИ ЧАСОВЕ НА ДЕНЯТ,ДА СЕ ГОВОРИ НА ТУРСКИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА. НЕПРИЕМЛИВО Е.
 • Диди
  Отговор
  8 00:03  06.08.17

  До коментар #6 от "децата с никаб и забрадки":

  Питаш,какво ще се прави с такива като теб,които са наполовина гагаузи,наполовина българи.Това е елементарен въпрос,който не подлежи на дълго обобщаване. Живееш в БГ,спазваш абсолютно всички закони.
 • Ян Бибиян
  Отговор
  9 09:14  07.08.17
  Да всички които искат да носят бурки, да говорят на турски и свободно да изповядват исляма във всякакви крайни форми трябва да се върнат там откъдето са дошли --- > Турция.

Напиши коментар:


Публикувай