1 064 0

Ричард Чейни на посещение в Република Китай

Той се отзова на покана от страна на Тайван

Ричард Чейни на посещение в Република Китай
Виолина Цветанова

Бившият вицепрезидент на САЩ Ричард Б. Чейни е на четиридневно посещение в Тайван, отзовавайки се на покана от страна на правителството на Република Китай – това заявиха от Министерство на външните работи в страната.

По време на своята визита Чейни ще има възможността да се срещне с президента Цай Ин-уен и няколко висши държавни служители, за да обсъдят отношенията между двете страни в сфери като търговията, сигурността и съвместното сътрудничество.

Ричард Б. Чейни е дългогодишен приятел на страната. В периода 1979 г. – 1989 г., когато е бил конгресмен, той е насърчавал развитието на отношенията между Тайван и САЩ. Също така е подкрепил и продажбата на няколко мащабни оръжейни сделка на Тайван от позицията си на вицепрезидент в администрацията на президента Джордж У. Буш от 2001 г. до 2009 г.

Според Министерството на външните работи, второто и последно до този момент пътуване на Чейни до Република Китай през 1993 г. е завещание за стабилност в отношенията между двете страни.

Чейни, който се радва на успешна кариера в държавната служба в продължение на цели четири десетилетия, е смятан за експерт по отбраната, енергетиката и Близкия изток. Той е бил началник на щаба на покойния президент Джералд Форд от 1975 г. до 1977 г. и секретар по отбраната в администрацията на Джордж Х. У. Буш от 1989 г. до 1993 г.Напиши коментар:


Публикувай