8 Август, 2017 09:10 1 373 0

Вулкан в Аляска носи нови проблеми за въздушния транспорт

  • вулкан-
  • богослов-
  • аляска-
  • въздушен транспорт

Изригването на Богослов може да затрудни трафика в небето

Вулкан в Аляска носи нови проблеми за въздушния транспорт - 1
Снимка: NASA

При последното изригване на вулкана Богослов на Алеутските острови е бил изхвърлен облак пепел, който може да затрудни въздушния транспорт, предаде АР, цитирайки съобщение на американския център за наблюдение на вулканите.

Вулканът изригна вчера около 10 часа местно време (19 часа по Гринуич). Пилот съобщи, че е забелязал облака пепел, който придружава изригването, на височина от 9750 метра.

Ако облаците достигнат височина над 6100 м, те може да навредят на самолетите, пътуващи между Азия и Северна Америка. Пилотите, които получат предупреждение за облаци от пепел, летят над или около тях, за да избегнат повреди по двигателя.

Центърът за наблюдение на вулканите съобщи, че сеизмичните и инфразвукови данни сочат, че изхвърлянето на пепел е продължило и след първоначалното изригване.

Ветровете тласкат облака пепел на юг. Не се очаква той да застраши населени места.

Вулканът Богослов се намира на 1400 км югозападно от Анкъридж, най-големия град в Аляска. Активността му се поднови в средата на декември миналата година, припомня АР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА