Last news in Fakti

8 Август, 2017 11:00 1 696 11

Мъжете плащат повече за чаша кафе

  • кафе-
  • кафене-
  • мъже-
  • цена

Кафене в Мелбърн таксува мъжете по-скъпо, защото заплатите им са по-големи

Мъжете плащат повече за чаша кафе - 1
Снимки: Shutterstock

Собственичката на вегетарианското кафене "Хендсъм хър" в Мелбърн обясни защо таксува с 18 процента повече мъжете, посещаващи нейното заведение - защото получават по-големи заплати, пише в. Daily Mirror.

Алекс О'Брайън по този начин искала да отвори очите на своите клиентки относно дискриминацията в заплащането на труда на дамите и мачовците, съществуващи по целия свят.

В нейния бар допълнителното натоварване на сметките на посетителите от силния пол е познато като "мъжка такса". Досега никой от мъжките посетители не се бил оплакал от по-скъпите сметки. Те ги считали за справедливи.

Мъжете плащат повече за чаша кафе

Приходите от "мъжката такса" заведението на Алекс О'Брайън дарява на женски благотворителни организации.

Статистиките в Австралия отбелязват, че жените получават средно 18 процента по-малко от мъжете за същата работа. Ако дамите искат да изравнят доходите си с тези на колегите си от силния пол, те трябва да работят допълнително 65 дни годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 0 Отговор
    Значи не пием там нищо
  • 2 Morgoth

    10 2 Отговор
    А има ли статистика колко повече работят мъжете за тези заплати? Колко мъже и колко жени стоят на работа до късно за да израстнат в кариерата? Заплатите на жените са по-ниски, защото фокуса им е в семейството, а не в работата.
    Ако на мен някой ми поиска повече пари затова, че съм мъж директно отива в комисита за защита от дискриминация!

    Коментиран от #4

  • 3 Опа

    10 2 Отговор
    Чиста проба дискриминация !
    Едно дело и е затворила кафенето !
  • 4 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Обърни внимание,когато купуваш ежедневни неща като ,,крем,обикновена ръчна бръсначка,шампоан т.н.колко плащат жените и колко мъжете.Продуктите за жените са по скъпи.Защото е доказано,че жените са по суетни и са готови да заплатят цената.Производителите/търговци използват това и съответно има разлика в цените.

    Коментиран от #9

  • 5 Кака Гинка

    3 2 Отговор
    Когато една жена тръгне да прави кариера (не в попфолка) става "кучка", "мъжкарана" ,"тая няма ли си къща" и т.н.Просто повечето мъже не могат да се примирят,че любимата им може да бъде по-умна,образована и успяла от някои от тях, камо ли пък да им е шеф! И въпреки всички приказки за равенство,жената (по света и у нас) е поставена "на мястото си", ей тъй,за всеки случй - да не си вири много носа далече от кухнята.Силният пол е с крехка психика...

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Диди

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Кака Гинка":

    Жената,работи,готви,пере,почиства къщата ,с една дума прави всичко свързано с домакинството.Какви са задълженията на съпруга,да работи,да седне на масата и чака салатката с ракийката,и след час да каже...ей жена гладен съм,може да ми слагаш вече да вечерям...В колко часа свършва работата на българската жена? Всяка жена трябва много добре да знае дали е прислужница на мъжът си.Аз няма да бъда такава.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Кака Гинка

    1 1 Отговор
    Много добре си решила,само бягай далече от мачовци - те по правило са с "патриархален" манталитет,все едно на какъв език говорят.
  • 8 Сексист

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    И какво от това? Това не го прави само жената. Кой кове по-добре пирони? Кой прави по-добре ремонти? Кой работи и харчи повече?
    Кой ходи повече в молове? Кой на кого купува повече подъръци?
    Кой заема по-голямата част от гардероба?
    Значи жените трябва да равни с мъжете, но мъжете не може да са равни с жените. Днес женитеимат много повече права от мъжете, колкото и грозно да звучи.
    Приказките за еманципация и равенство са само там където на жените им е изгодно. Кой може да върши по-добре работа изискваща физически труд? Колко жени-миньори познавате или да сте чували за такива?
    Сравнете професиите, които са "типични" за мъжете и жените и ще разберете, че е нормално мъжът да взима по-голяма заплата в сферите, които работи.
  • 9 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Това е друго нещо. Има и скъпи има и евтини и за мъже и за жени - това, че жените искат да купуват по-скъпо и по-качествено е специфика на пазара. Същото, но с обратен знак е за колите - "женските" са драстично по-евтини.
  • 10 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кака Гинка":

    Жената с кариера просто трябва да си вземе по-интелигентен мъж за който това няма да е проблем. Тя така и така няма да се чувства добре с идиот.
  • 11 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Ако гледаме модела на патриархално семейство в което жената върти цялото домакинство, мъжа има ясно определени задължения - да осигури дом и пари за семейството. Това е и причината кариерата и високата заплата да е много по-важна за мъжа и той да полага много повече усилия за постигане на успехи в работата.

    Разбира се има л..номети които хем не работят хем чакат ракийката и не пипват нищо в къщи. Както има и коври, които по цяло ден скиторят по моловете и къщата им зарината в боклуци. Светът е шарен :)

    Мен ако питаш правилно е който носи по-малко пари в къщи да отнася повече домакинска работа, както и точно определена работа да я прави този който я умее по-добре или поне този който има по-голям мерак работата да бъде свършена :)
Новини по държави: