8 Август, 2017 18:50 4 053 7

Балканите влизат в търговска война

  • балкани-
  • война-
  • тъговска

Причината е увеличени такси за внос от страна на Хърватия

Балканите влизат в търговска война - 1
Снимка: Shuttertock

Балканите са въвлечени в своеобразна търговска война, след като Хърватия увеличи таксите за внос на селскостопански продукти с 220%, съобщи „Ройтерс“.

През миналия месец на границата си Хърватия увеличи таксите за фитосанитарен контрол за предотвратяване на проникването и разпространението на вредители по растенията и растителните продукти от 90 куна на 2000 куна или $ 319.

От Загреб твърдят, че така изпълняват нормите на ЕС и защитават потребителите си. Това обаче предизвика недоволството на Сърбия, която обяви, че обмисля контрамерки. Подобна готовност заявиха и други страни.

Според правителствата на Сърбия, Черна гора, Макдония и Босна тези действия противоречат на предприсъединителните договори с ЕС. Те гарантират на страните равен достъп до пазарните.

От там вече обявиха, че промените нарушават правилата за свободна търговия. Вече се настоява Европейската комисия да посредничи за решаването на проблема.

„Нашата цел не е да водим някакъв вид икономическа война. Ние просто искаме да защитим икономическите си интереси“, заяви сръбският министър на търговията Расим Ляич.

Македония и Черна гора вече обявиха, че ще внесат жалба до Световната търговска организация. Те ще настояват за компенсации от Хърватия.

От Босна обявиха, че „адекватно“ ще отговорят на проблема. Очаква се отговор от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сойкаПЕИСМЕХУЛКА

    25 2 Отговор
    Както винаги България няма отношение по дадения въпрос. Ние сме по-неутрални и от швейцарците.

    Коментиран от #4

  • 2 Да го кажем направо

    18 8 Отговор
    Абе какъв Е.С. и какви общи интереси-всеки си гледа изгодата и му е през шпека на европейските директиви...европейско единство...европейски дом-хааахаахххааа ..приказки за балъци..

    Коментиран от #6

  • 3 Варна

    30 3 Отговор
    Който се е занимавал с внос на храни, добре знае, че броженията към ЕК няма да имат никакъв ефект, тъй като вносът от трети страни задължително минава през Граничен Ветеринарен Контрол. ЕС не определя таксите за Фитосанитарният контрол, а определя правилата. Така хърватите спасяват производството си вдигайки таксите за контрол, което заобикаля законно правилата.
    Така можем и ние да защитим нашата продукция, но ние нямаме държавници а имаме пожарникари и физкултурници

    Коментиран от #5

  • 4 законен

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "сойкаПЕИСМЕХУЛКА":

    И какво отношение трябва да има България , като това не ни засяга , присмехулко ? Тези такси са за страни извън ЕС , понял ? Демек за такива от Евразия , като теб ! А България и Хърватия си търгуват както Карнобат с Каспичан , тоест абсолютно свободно !
  • 5 111

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Я разкажи повече за турския внос към ЕС и защо няма мита.

    Коментиран от #7

  • 6 законен

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо":

    Какво видя не общо в ЕС , накривен такъв ? Да не би да казваш , че Сърбия , Босна и Македония са в ЕС ? Или си плямпаш по принцип , колкото да не заспиш , ама по опорните точки !
  • 7 Варна

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "111":

    Разбира се! - На драго сърце!
    - ЕС има няколко споразумения със страни извън Еврозоната, за които митата са 0% или занижение при условията на сертификат Евро 1, Такива споразумения има с Норвегия, Исландия, Фариорски острови и т.н.
    В тези споразумения има изисквания да има одобрени списъци с производители, чието производство отговаря на изискванията на ЕС. Тези предприятия имат специални номера, които номера са на разположение на всички Гранични Ветеринарни Служби в ЕС. Данните се актуализират ежедневно.
    Това е краткият вариант на разяснението :-)
Новини по държави: