7 706 3

Следи от взрив в самолета на Качински (ВИДЕО)

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Работещата в Полша правителствена подкомисия по разследването на катастрофиралия самолет Ту-154М на президента Лех Качински, който се разби над Смоленск на 10 април 2010 г. заяви, че на лявото крило на машината са намерени следи от взривно вещество.

Отломките от машината се намират в Русия и за провеждането на нови изследвания по фюзелажа на самолета в последно време не е говорено.

При катастрофата на машината загиват всички 96 души, намиращи се на борда й. През 2011 г. полска правителствена комисия, разследваща авиокатастрофи под ръководството на Ежи Мирел излиза със становище, че причина за инцидента е „снижение на самолета под минималната височина при скорост, несъобразена с лошите метеорологични условия и по-късното започване на втори опит за кацане”.

В доклад на комисията, изготвен 15 месеца след трагедията, като причини за нея се посочват грешка на пилотите и че те не са тренирали системата за ранно предупреждение за сблъсък със земята TAWS. Въпросните заключения обаче не се приемат от партията на Ярослав Качински „Закон и справедливост”. След идването й на власт през октомври 2015 г. нейни представители започват процедура по преразглеждане на експертното разследване, като сформират подкомисия за разследване на авиационни катастрофи.

През април тази година въпросната комисия за пръв път повдигна въпроса за евентуално взривно вещество на борда на президентския самолет.

„Фантазии без никакви доказателства”. Така окачестви информацията за взрив на борда на Ту-154М полският авиофизик Павел Артимович. „Експерти вече потвърдиха, че не е имало никакъв взрив. Най-малкото той щеше да се чуе на записа на черните кутии”, допълва той.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 17:40  09.08.17
  Две комисии нищо , трета взрив ???

  Коментиран от #3

 • Kcaniba
  Отговор
  2 20:18  09.08.17
  Империята на злото в действие,показни екзекуций.....
 • Ядеитн
  Отговор
  3 07:38  10.08.17

  До коментар #1 от "Гост":

  Точно тъй! Хичн не долюбвам пановете, ама признавам - Качински яко бара. Ред има. И за народа там е добре и за бизнеса тоже. Само няколко недоучени мрънкала развалят картинката.

Напиши коментар:


Публикувай