10 Август, 2017 08:32 1 298 8

Експерти: Случаите на робски труд в Европа се увеличават

  • робство-
  • ес-
  • робски труд

Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България са страните от ЕС, където най-много се използва робски труд

Експерти: Случаите на робски труд в Европа се увеличават - 1
Снимка: Shutterstock

Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България са страните от ЕС, където най-много се използва робски труд, отчитат анализатори.

ЕС е регионът в света, където случаите на т. нар. съвременно робство са се увеличили най-много през тази година. Причината е притокът на повече от 100 000 мигранти, много от които са изключително уязвими за експлоатация, отбелязаха анализатори от Вериск Мейпълкрофт, цитирани от Reuters.

Анализаторите обръщат внимание, че и петте споменати държави са ключови входни врати към ЕС. Около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80 процента, са влезли в Италия.

Много нелегални мигранти плащат големи суми за пътуването и накрая са принудени да работят почти за без пари, за да си върнат дълговете към безскрупулни трафиканти, отбеляза експерт от Вериск Мейпълкрофт. Той предупреди, че местните власти имат проблем със справянето със съвременното робство заради големия брой новопристигнали.

21 милиона души в света, сред които и деца, полагат принудителен труд. Тази активност се оценява на 150 милиарда долара годишно, сочат данни на Международната организация по труда.

Северна Корея остава на първо място в индекса като страната, където положението с робския труд е най-лошо. Ситуацията се е влошила най-много в Турция.

Индексът, изготвен от експертите от британската компания включва общо 198 държави. Целта му е да помогне на компаниите да установят които са страните, където има най-голям риск от робски труд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комунист

    21 3 Отговор
    Нали тава бе целта на капитализма, унищожаване на социалистически режими с лъжи за светло бъдеще. Целта обаче бе увеличаване на робите на капитализма и тяхната експлоатация.
  • 2 Барчо

    17 3 Отговор
    "Да го духат бедните" е казал римския сенат, върховната рада, американския сенат, народното ни събрание и всички "народни представители" по световния капиталистически свят. Всеки един новоприет закон, който уж изглежда, че е в полза на народа се оказва, че е в полза на олигархията в пъти повече. Добър пример е плоския данък. Дори и най-бедните, които са под социалния минимум плащат данъци. За "големите" данъкоплатци нещата са ясни. Имат възможността да "крият" по най-различни способи големите си приходи и най-накрая се оказва, че са бедняци. Като ги питат тоя Майбах дето го караш откъде е? Отговора е готов. Ми подарък! И закона за тях спира до тук. Не се продължава с въпроси към подарилия. Я чакай сега да те видим теб! Тия младежи дето пишат тук врели некипели или са платени американски подлоги, или никога не са питали родителите си: Как беше по ваше време? Ми как беше. Безработица - 0, образование - безплатно, здравеопазване - безплатно, битова престъпност - почти няма, храни - само от натурални продукти. Няма да изброявам още, че няма край. Имало е естествено и грешки на разтежа и те се признаваха.

    Коментиран от #4

  • 3 Гневен

    10 1 Отговор
    Какво става със тази Европа...Къде отиде добрата стара Европа,която беше еталон за целият свят? Къде се дянаха морала и човешкото отношение? Накъде отиваме като европейци и защо така се получава? Детският труд е едно от най-долните и отвратителни явления в Европа и най-страшното е,че този тренд се увеличава. Леко полеко в Европа се превръщаме в чудовища-за които най-важното е да имаме пълен търбух,маркови парцалки и лъскава таратайка----независимо по какъв начин тези неща са произведени..
  • 4 Morgoth

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Плоския данък е възможно най-справедливото нещо! Ако се направи постъпков това ще удари средната класа, а не богатите. Парите на богатия са на сигурно във фирмите му, чиято печалба се облага не с плоския данък, а с корпоративен, който също е 10%, но никой от тези които искат премахване на плоския данък не дръзва да предложи увеличение на корпоративния - т.е. никой не иска да облага богатите.
    А компенсацията за бедните не е необлагаем миниум, защото хората не договарят с работодателя колко ще пише на фиша им, а колко ще им влезе в сметките. Особено по-бедните идея си нямат от данъчната система. Необлагаемия минимум реално обагодетелства работодателите, т.е. отново богатите. Правилната подкрепа на бедните е увеличаване на минималната заплата.

    Коментиран от #7

  • 5 БАЛКАНСИ

    3 0 Отговор
    Абе няма страшно, от глад ли да мрем в бг. Вярно ече робуваме , ама децата ми учат по европа , а що се отнася до мен и съпругата ми : очаквам немска пенсия. Доста кураж се иска за да се решиш в това начинание , и не е за всеки. Желая успех на гурбетчийте , резултатите ще дойдат. Не можем всички да бъдем готованци и паразити, и не всеки е доносник и комунист.
  • 6 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Браво! Сложили България на пето място. Както и да я въртите и сучите , тя си е на ПЪРВО МЯСТО - дори по азбучен ред пак е първа! Има ли в тази държава синдикати? Някои се опитват да се правят на синдикални лидери, но са под един юрган с чорбаджиите! Защо управниците не направят едно преброяване на населението, че да си видят резултатите от "неуморния" 28-годишен труд !!!!???? И сега мигриращите тълпи са виновни ..? Хайде, де ...!? Ама само някой сиромах да надигне глас, са готови да го обесят по сред бял ден - комунист такъв, къде се намираш?? !!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Това, което пишеш е на теория. Може ли да кажеш колко процента от населението живеещо в България попада в категорията "средна класа"? И точно по какъв показател влизат там! Ще се учудиш, че на практика в родината ни средната класа почти не съществува. На практика обаче нещата са различни. За прилагането на данъчната политика е са необходими и доста други неща, като "данъчна полиция и разузнаване", което по света се разправя точно с укриването на данъците. Така че с теб можем да спорим безкрайно кое как е и как става. Истината в момента за България, че сме още на ниво див капитализъм. Не съм сляп и виждам, че всичко е пунт и пластика.
  • 8 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шаран БГ":

    Последните данни са между 2,8 и 3,5 млн. емигрирали. Интересно дали в това число обаче включват и българчетата, родени в чужбина, защото емигрантите са основната част репродуктивният потенциал на нацията. Мълчат и не казват, защото ако навлязат в размисли ще стане ясно кое е основното национално богатство, което запада смуче от колонията си и всъщност защо бяхме "допуснати" в техният всят.
    "Най-хубавото нещо на Индия е, че е британска колония"
    Нищо не се е променило, само се е скрило за утопията "демокрация"
Новини по държави: