1 449 4

Загадъчни инциденти в посолството на САЩ в Хавана

Държавният департамент разследва "странни" проблеми със свои служители в кубинската столица

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Държавният департамент на САЩ съобщи, че през май са били изгонени двама дипломати от посолството на Куба във Вашингтон след "инциденти", в които служители в американското посолство в Хавана получили здравословни проблеми, предаде Reuters. Според неназован източник сред симптомите била и загуба на слуха.

Говорителят на департамента каза пред репортери, че не е ясна точната причина за инцидентите, но пострадалите американци са се върнали в родината "по медицински причини" без заплаха за живота им.

"Възприемаме тези инциденти много сериозно и в момента има разследване", каза тя и добави, че на 23 май двама служители от кубинското посолство са били уведомени, че трябва да напуснат САЩ и те са го сторили. По думите й първият инцидент е бил регистриран към края на 2016 г.

Анонимен правителствен източник от Вашингтон каза още, че през последните шест месеца неколцина служители в посолството на САЩ в Хавана са били евакуирани заради проблеми със слуха и други симптоми. След това някои от тях е трябвало да ползват слухови апарати.

Външното министерство в Хавана декларира, че "Куба никога досега нито в бъдеще би позволила кубинската територия да бъде използвана за каквито и да било действия срещу акредитирани дипломатически представители или техните семейства". Министерството съобщи, че е започнало свое разследване и потвърди желанието си да сътрудничи с американската страна за изясняване на случая.

АР, която също се позовава на източник, пожелал анонимност, съобщи, че след месеци на разследване американски експерти установили, че пострадалите дипломати са били изложени на въздействието на модерна апаратура, излъчваща звукови вълни извън обхвата на човешкия слух. Устройството е било разположено в или извън жилищата на пострадалите.

Не станало ясно дали апаратурата е оръжие за умишлени атаки или е имала друго предназначение.

Вашингтон и Хавана възстановиха дипломатическите си отношения през 2015 г., прекратени преди повече от половин век, и отвориха посолства.

САЩ


Още по темата

 • САЩ готвят секира за Куба

  САЩ готвят секира за Куба

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да посети Маями в петък, за да обяви нова политика за Куба, която може да затегне правилата за търговията и ...
  10.06.2017
  4 219
  8
 • Тръмп отмени сделката на Обама с Куба

  Тръмп отмени сделката на Обама с Куба

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени постигнатото от неговия предшественик Барак Обама сближаване с Куба, предаде АП. За целта Тръмп издаде ...
  17.06.2017
  2 360
  4
 • Куба няма да се подаде на натиска на САЩ

  Куба няма да се подаде на натиска на САЩ

  Куба няма да преговаря със САЩ, ако Вашингтон има намерение да я притиска или заплашва, съобщи Blesk.cz. Това беше обявено от говорителя на ...
  19.06.2017
  1 348
  8
 • Оливър Стоун подхвана Тръмп и за Куба (ВИДЕО)

  Оливър Стоун подхвана Тръмп и за Куба (ВИДЕО)

  Американският режисьор Оливър Стоун осъди решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да възприеме по-твърда политика спрямо Куба, съобщи ТАСС. На ...
  1.07.2017
  1 718
  1
 • САЩ изтеглят спешно дипломати от Куба

  САЩ изтеглят спешно дипломати от Куба

  Правителството на САЩ е разпоредило на повече от половината от дипломатическия си персонал в Куба да напусне острова заради атаки срещу дипломати и ...
  29.09.2017
  1 783
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ххааахааааааааа
  Отговор
  1 13:29  10.08.17
  Освен памперси-сега на краварите ще им трябват и тапи за уши..хаааахххаххаааааа
 • кубинец
  Отговор
  2 17:00  10.08.17
  Нещо не разбрах, американците оглушали? И не могат да подслушват, за това виновен брат Кастро или Путин? И поради това манали двама кубински дипломати, ама те си чували! Е защо?
 • Барчо
  Отговор
  3 18:04  10.08.17
  Тия американци са ебати льольовците. Дали са някаква нова нетествана техника за подслушване и вместо да си трайкат за провала, плачат като малки деца.
 • СОТОМАЙОР
  Отговор
  4 19:25  10.08.17
  КУБИНСКИТЕ ШАМАРИ ВОДЯТ ДО ОГЛУШАВАНЕ.

Напиши коментар:


Публикувай