Last news in Fakti

11 Август, 2017 11:37 1 789 2

ДАЕШ в САЩ са се финансирали чрез eBay

  • ислямска държава-
  • ebay-
  • сащ

Схемата е била използвана и в други държави

ДАЕШ в САЩ са се финансирали чрез eBay - 1
Снимка: БТА/АП

Представители на групировката „Ислямска държава“ са сключвали фиктивни сделки на сайта eBay, за да финансират престъпната си дейност в САЩ, съобщи The Wall Street Journal.

Информацията е от разсекретени документи на ФБР. Получател на средствата е бил Мохамед Елшинави. Той е бил арестуван в Мериленд през 2016 г. по обвинения за участие в мрежата на „Ислямска държава“.

Той е пускал обяви за продажба на принтери. Негови съдружници пък са се представяли за купувачи и са му прехвърляли пари през PayPal. Според службите тези пари е трябвало да бъдат използвани за подготовка на терористични атаки или за оперативни цели.

Става въпрос за глобална терористична мрежа. Подобна схема е била използвана и в други държави.

Центърът на схемата е била фирма, регистрирана във Великобритания, с клонове в Бангладеш и Турция. Повечето членове на мрежата са били ликвидирани по време на мащабна акция през 2015 г.

„Няма да толерираме нашата платформа за търговия да се използва за престъпни цели“, се каза в съобщение на eBay.

От фирмата сътрудничат с правоохранителните органи в разследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Религията е разделителна черта,която разделя. Какво общо може да има между Христа и Велиара (Сатаната). Ислямът е религия на Христовия враг - Сатаната и ислямистите са негови роби и последователи.
  • 2 Гошо

    0 0 Отговор
    Ислямът води война срещу цивилизацията и иска световно господство,но без евреи и христиани. Inteligente pauca.