3 884 11

В Гуам се готвят за севернокорейски ракетен удар (СНИМКИ)

На острова разпространяват листовки с напътствия за действие при нападение от КНДР

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Ако бъде отправено предупреждение за нападение, жителите на американската територия Гуам трябва бързо да се скрият в бетонна постройка, за предпочитане под земята, и да останат там, докато не получат други инструкции. Това се казва в листовка, озаглавена "Подготовка за надвиснала ракетна заплаха", предаде Reuters.

Службата за гражданска защита на Гуам започна да разпространява листовки, които да помогнат на жителите да се подготвят за ракетно нападение от Северна Корея. Ръководството включва съвети за събиране на комплект за спешни случаи, напътствия за оставане в бетонни или тухлени постройки и напомняния за запазване на спокойствие.

"Не гледайте блясъка или огненото кълбо - може да ви заслепи", се казва в листовката като съвет към хората, които бъдат заварени навън при евентуално нападение. "Легнете хоризонтално на земята и си покрийте главата".

Тя също така включва инструкции за отстраняване на радиоактивен материал: "При възможност се изкъпете с много сапун и вода, за да помогнете за отстраняване на радиоактивното заразяване." Но не драскайте, нито търкайте кожата и "не използвайте лосион за коса, защото той ще закрепи радиоактивния материал към косата ви".

Властите не са повишили нивото на заплаха за Гуам, въпреки че Северна Корея обяви планове за удар близо до острова в близките седмици, каза губернаторът на Гуам Еди Калво. Той отбеляза, че много сгради в Гуам са построени така, че да устоят на силен тайфун, но призна, че нищо не може да защити от термоядрено нападение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с Калво по телефона и го увери, че Гуам е в безопасност. "Ние сме с вас на 100 процента", каза Тръмп в разговора. "Вие сте в безопасност", заяви той.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гуамеца
  Отговор
  1 14:04  12.08.17
  кАжи честно
 • stukar
  Отговор
  2 15:00  12.08.17
  Не знаех, че Северна Корея има термоядрено оръжие! Жалко за демокрацията и осведомеността.
 • Барчо
  Отговор
  3 15:03  12.08.17
  Гаранция може само Господ да даде. Тоя явно се смята за Него.

  Коментиран от #4

 • Диди
  Отговор
  4 16:08  12.08.17

  До коментар #3 от "Барчо":

  Какви гаранции е дал Господа досега? Я вземи да ни обясниш.

  Коментиран от #7


 • javorrrrr
  Отговор
  5 16:59  12.08.17
  Хихи - ще стане интересно ако лудите корейци стъпят накриво и американците земат че им отвърнат. Какво ли ще направят Русначетата и Китай?

  Коментиран от #6

 • гост
  Отговор
  6 17:19  12.08.17

  До коментар #5 от "javorrrrr":

  Ето го Бай Ганьо, мислейки си че при един такъв конфликт ще седне пред телевизора с бира в ръка да гледа сеир. Знаеш ли какво е казал Айнщайн??? ''Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен''
 • Барчо
  Отговор
  7 17:38  12.08.17

  До коментар #4 от "Диди":

  Не си разбрала язвителността ми. Естествено, че ако може някой да гарантира, то той ще е оня горе. Даже и той не я обещава, както пише по дебелите книги. А тук има един лаф: Гаранция-Франция, плаща еди кой си.
 • Кики
  Отговор
  8 19:39  12.08.17
  Вече съм сигурен, че САЩ яко са уплашени. Ким е майстор на психологическата атака. Само така С.Корея ще оцелее!
 • Гого
  Отговор
  9 22:36  12.08.17
  Незнам какво чаквт американците та не го почват.
 • 1234
  Отговор
  10 00:50  13.08.17
  Ами ако корейците не ударят острова,а пуснат ракетите си над континента към белия дом,тогава каква изненада ще се получи ,и тогава в Америка ще видят какво е война на тяхна територия.Тогава ще оценят вредата от една война на своята територия.Те сега какво знаят,всички войни ги водят на чужди територии.Тогава ще видят КОН БОБ ЯДЕ ЛИ?
 • 11 21:16  13.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай