454 0

Лисабон поиска помощ от Европа заради пожарите

Над 140 000 хектара гори са изгорели това лято в Португалия

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Повече от 3000 пожарникари продължават битката с горските пожари в Португалия, след като страната поиска помощ от ЕС, за да потуши пламъците, които заплашват да обхванат нови територии през предстоящите горещи дни, предаде Reuters.

Изключително сухото и горещо време предизвика по-рано през лятото най-тежката огнена стихия досега, в която загинаха 64 души, а пожарите продължиха да горят през последните седмици с настъпването на новата по-гореща вълна.

Министърът на вътрешните работи Констанса Урбану де Соуза каза, че страната е изпратила искане за помощ от ЕС късно снощи заради опасенията, че високите температури и силният вятър през следващите дни могат да увеличат броя на пожарите.

Искането е за противопожарни самолети и огнеборци и е част от европейския механизъм за сътрудничество в борбата срещу пожарите.

Службите за спешна помощ съобщиха за 268 избухнали пожара в събота - най-високият брой за един ден тази година, като 6500 пожарникари ги потушават. Има опасения, че много от пожарите могат да се разгорят отново по-късно днес заради силния вятър и високите температури.

В централния окръг Куимбра е обявено местно извънредно положение заради огъня, както направиха и четири по-малки общини в района.

Над 140 000 хектара гори са изгорели това лято в Португалия, което е над три пъти повече от средната стойност за последните 10 години, сочат данните на ЕС.

Португалия


Още по темата

 • Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

  Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

  Докато части от САЩ и Карибите са наводнени от силните урагани, сушата затяга хватката си над обширни райони от Португалия, предаде BBC. Над 80 на ...
  11.09.2017
  1 979
  6

Напиши коментар:


Публикувай