Last news in Fakti

16 Август, 2017 06:28 1 468 0

Важни държавни документи изчезнаха в Сърбия

  • сърбия-
  • дейтънско споразумение-
  • ивица дачич-
  • документ

Липсва дори оригиналът на Дейтънското споразумение, заяви външният министър Ивица Дачич

Важни държавни документи изчезнаха в Сърбия - 1

Сърбия не притежава оригинал на Дейтънското споразумение за Босна и Херцеговина. Изчезнал е и документът, подписан от американския пратеник Ричард Холбрук, че американците никога няма да признаят Косово. Шокиращата новина обяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от Танюг.

Дачич, който проучвал как са изчезнали споразумения, които и днес са от голямо значение за Сърбия, заяви това за вестник "Сръбски телеграф".

Според него документите са изчезнали, защото "всичко е ограбено". "Ограбиха всичко, когато арестуваха Слобо /Милошевич/, нищо не остана", казва Дачич за "Сръбски телеграф".

Дачич, който е бившият говорител на Милошевич, е огорчен и от това, че както казва, не се знае, че на Милошевич са заслугите за споразумения, от които държавата днес има ползи.

"Дейтънското споразумение е негово дело, както и единственото, за което се държим днес, а това е резолюция 1244 за Косово", посочва Дачич.

Изчезването на документите бе потвърдено за вестника и от бивши държавни функционери и някогашни министри от Демократичната опозиция на Сърбия, дошла на власт след Милошевич.

Едно от обясненията къде е изчезнало Дейтънското споразумение даде бившият външен министър и член на ДОС Горан Свиланович, който твърди, че не е намерил документа, когато поел поста през 2000 г. Служители му казали, че документът може да е изгубен, когато архивът е бил укрит по време на бомбардировките през 1999 г., пише вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: