3 058 2

Северна Корея произвежда ракетни двигатели (ВИДЕО)

Според ЦРУ Пхенян отдавна не разчита на внос

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Северна Корея вероятно е в състояние да произвежда собствени ракетни двигатели, без да разчита на внос, твърдят американски представители на разузнаването, цитирани от Reuters.

Тези твърдения противоречат на ново проучване на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, според което двигателите за разработваните от Северна Корея ракети за нанасяне на удари срещу САЩ вероятно са произведени в заводи в Украйна или Русия, и Пхенян може би се е сдобил с тях от черния пазар.

Разполагаме със сведения, които подсказват, че Северна Корея не разчита на внос на двигатели. Ние смятаме, че те са способни да си ги произвеждат сами, каза представител на американското разузнаване за Reuters.

Източникът не разкри подробности в подкрепа на тези твърдения.

Украйна отрече да е доставяла някога отбранителна технология на Северна Корея, Украинското държавно предприятие "Южмаш", цитирано от в. The New York Times, който в понеделник съобщи за проучването, каза, че не е произвеждало балистични ракети откакто през 1991 г. Украйна получи независимост.

Друг висш представител на американското разузнаване каза, че модифицирането на двигателите РД-250, довело до повишаване на надеждността им, може отчасти да е дело на чужди специалисти, наети от Северна Корея, или на учили в Русия или другаде севернокорейци.

Според лондонския институт ракетите, използвани при последните севернокорейски опити, са били оборудвани с двигатели на базата на РД-250, произвеждани някога в бившия съветски, а после украински завод "Южмаш".

Тези двигатели, сглобявани до 2001 г., бяха продавани с ракети "Циклон -2" и "Циклон-3" в полза на Русия, обясни пред журналисти директорът на Украинската космическа агенция.
Според данните, с които разполагаме, Русия сега притежава от 7 до 20 ракети от този тип. Впоследствие те може да са доставили част от тях на когото искат, каза той.

Корея (Демократична Народна Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хаахххххааааааа
  Отговор
  1 08:20  16.08.17
  Лелееее държават в 19 век С.Корея сами си произвеждат двигателите---а САЩ купува за ракетите си руски двигатели..-иначе няма Космос..хааахххааааааааааааааааа
 • Барчо
  Отговор
  2 08:32  16.08.17
  Пак заблуждаващо заглавие. СК ПРОИЗВЕЖДА РДвиг. В последствие от статията се чете, че МОЖЕ БИ произвеждат. Ако искат службите да се оповести откъде СК имат ракетни двигатели, може веднага да го направят. Но понеже сега не и изнася да топат украинците и се почва едно пелтечене до безкрай.

Напиши коментар:


Публикувай