441 4

Кибератака порази шотландския парламент

Подозренията отново падат върху руски или севернокорейски хакери

Анатоли Стайков

Шотландският парламент беше поразен от кибератака, подобна на тази в Уестминстър. Новината съобщи британският в. The Guardian.

Конкретна цел на атаката са били лични имейлите на парламентаристи, както и на членове на правителството

"Системите за наблюдение на парламента са показали, че в момента сме цел на брутална кибератака“, обяви говорител на правителството във вторник следобед. Задействани са защитните механизми, подготвени за такива случаи. Системите ни работят“, увериха служители по сигурността.

Атаката идва няколко седмици след друго подобно нападение в Уестминстър, когато паролите на близо 90 имейл акаунти със слаба парола бяха разбити. Членове на парламента подозират, че и зад двете атаки стоят руски или севернокорейски хакери.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Монго
  Отговор
  1 10:54  16.08.17
  Пак Путин виновен! Нали е първи братовчед на Дънкан Макклауд.

  Коментиран от #2

 • юрист
  Отговор
  2 12:30  16.08.17

  До коментар #1 от "Монго":

  Поръчител- т.е. съзивършител - може да се окаже ВСЕКИ, който има правен интерес от извършената кибератака. Защо да не е путлер, след като неговият правен интерес е всяването на разкол между държавите в НАТО, водещ до разногласия между тях, които пък да отслабят боеспособността и военната мощ на НАТО и с това да не се допусне ново натовско разширение? Ако написаното не е истина, как ще обясните този юридически текст- Военная доктрина Российской Федерации 12. Основные внешние военные опасности: а) наращивание силового потенциала Организации Североатлантического договора (НАТО) и наделение ее глобальными функциями...., приближение военной инфраструктуры стран - членов НАТО к границам Российской Федерации, в том числе путем дальнейшего расширения блока; https://rg.ru/2014/12/30/doktrina-dok.html Видно от текства, путлер има пряк правен интерес да поръча кибератаки във всички държави от НАТО. Вие изобщо какво разбирате от тези неща?

  Коментиран от #3

 • Монго
  Отговор
  3 13:18  16.08.17

  До коментар #2 от "юрист":

  Ама хахо, теб изобщо не те чета, слагам ти нежно минусчето и то със средния пръст и те оставям да си лекуваш климакса с бръщолевене по новинарските сайтове. Но един съвет от мен, пробвай шопинг терапия, по-скъпо е, но няма да досаждаш на хората, като овод-бъжгун по наше му.
 • 1234
  Отговор
  4 18:50  18.08.17
  Гузен не гонен бяга.Вие си знаете какво сте правили,сега руснака все ви е виновен.Да попитам Русия ли има КОЛОНИИ още по света?

Напиши коментар:


Публикувай