3 315 6

Гърция се ядоса на Турция: Имаме морски граници!

Напрежение между двете балкански страни

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Гърция отговори на твърденията на Турция, че между двете страни няма морски граници, определяйки ги като „неоснователни“, съобщи гръцкото издание „Екатимерини“.

Според гръцки дипломатически източници думите на външния министър Мевлют Чавушоглу са продължаваща политика за подкопаване на статуквото в Егейско море.

Турският дипломат оспори Лозанския договор, който определя границите между двете балкански страни. Чавушоглу заяви, че има нерешени проблеми, свързани със суверенитета на някои малки острови и скални образувания.

Гръцкият правителствен говорител Димитрис Цанакопулос определи като „екстремни“ думите на турския министър и подчерта, че има морски граници между Гърция и Турция.

Лозанският договор е мирен договор, подписан по време на Лозанската конференция през 1923 година, който анулира Севърския договор от 1920 година между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война.

До подписването на Лозанския договор се стига след война между Гърция и Турция. В хода на войната Турция изтласква гърците от Анадола. С него се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ким
  Отговор
  1 09:46  17.08.17
  Ердо върви по пътя на С.Корея!Лае и заплашва от години,но при натиск подвива опашката!Само анадолските овце му се връзват на провокациите!В Берлин само му се смеят на тъпотията!

  Коментиран от #2

 • ХАСАН
  Отговор
  2 13:38  17.08.17

  До коментар #1 от "Ким":

  Ами Ердоган не може да бъде за Мереел " момче на повикване" като Борисов .
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  3 16:55  17.08.17
  Ми гърчолята какво чакат,да пият по едно узо и да изпраскат някой турски еф 16 дето се е заблудил и влязъл в Гърция.Да видиш тогава карабините дали няма да зачитат граници.
 • 1234
  Отговор
  4 23:37  17.08.17
  Турция да внимава с шестата миля.Тя ще и изяде главата.

  Коментиран от #5

 • историк
  Отговор
  5 14:20  19.08.17

  До коментар #4 от "1234":

  Исторически факт при сблъсък между Турция и Гърция ,гърците са винаги бити!!
 • ПЕШО
  Отговор
  6 16:02  08.12.17
  Гъркът .... Газ пишка. Че има не решени проблеми , има . Тези неща се решават с диалог ане с отричане.

Напиши коментар:


Публикувай