17 Август, 2017 22:04 10 486 13

Почина Фадуа Сюлейман

  • фадуа сюлейман-
  • сирия-
  • актриса

Хора като нея избраха да застанат срещу несправедливостта и платиха с живота си

Почина Фадуа Сюлейман - 1

На 47 години в Париж почина актрисата Фадуа Сюлейман - един от най-значимите символи на сирийската революция, пример и идол за мнозина.

Фадуа Сюлейман водеше едни от най-многобройните протести в Сирия. Заедно с футболната звезда Абделбасет Сарут, Фадуа е от първите организатори на мирните протести, които бяха смачкани през 2012 година, припомня Руслан Трад.

Заради започналите военни операции срещу протестиращите, Фадуа Сюлейман постригва косата си и започва да обикаля къща по къща, за да организира хората. През 2012 е принудена да напусне Сирия през Йордания и след това в Париж, където живееше до днес.

Фадуа Сюлейман беше и продължава да бъде символ за всички, осмелили се да се надигнат срещу режима на Башар Асад. Тя беше известна актриса, участвала в едни от най-гладаните и любими филми и сериали в арабския свят.

Не й пречеше алауитския произход, за да поведе протестите - защото тя, както и Басел Хартабил, отец Пауло и още много, много други, знаеха, че бунтът е социален и има само два пътя - против или за диктатурата. Хора като нея избраха да застанат срещу несправедливостта и платиха с живота си. Тези хора са осмивани, наричани са джихадисти и терористи, но тяхното дело никога няма да бъде забравено. Жалко, че извън Сирия тези хора останаха така непознати.

Сбогом, Фадуа Сюлейман, революцията продължава...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИОМ

    67 11 Отговор
    А бе Венци, към какви революции тласкате хората, като нашата от 89 година ... и 27 години след това сме толкова демократи, колкото и богати. На кой дявол служите?
  • 2 Деянов

    80 6 Отговор
    Така и не можах да разбера защо Башар Асад е диктатор , а Саудитите например - не са.. Никой не казва в какво се изразява "диктаторството" му.

    Коментиран от #7, #12

  • 3 Деянов

    67 5 Отговор
    Кое точно имате предвид, г-н Михайлов, като казвате "хората избраха да се надигнат срещу несправедливостта" Кое точно е несправедливото? Вие наясно ли сте за себе си поне ? :)) Нещо подобно на "несправедливият" Кадафи ли ? :)) Сега по-"справедливо" ли е в Либия според вас? :))
  • 4 И наркоманите почиват в мир

    29 8 Отговор
    Моите съболезнования - на някой дилър от Париж са му купили 5 дози шмъркани за една вечер и ето резултата! Набор 1970 си отива или в инцидент или на война или от свръхдоза!
  • 5 стоян георгиев

    13 39 Отговор
    всеки дето се бори срещу путин или асад е терористи,наркоман,фашист или геи ,а е възможно и всичко заедно.жалки хора ,едните платени тролчета другите ограничени и бездарни.да говориш с такова неуважение за починала жена която не познаваш е признак именно на тези низки качества!

    Коментиран от #8

  • 6 Маринов

    29 1 Отговор
    Петрола е важен, а дали ще има демокрация, по добре анархия по лесно се краде!
  • 7 БЯС

    46 4 Отговор

    До коментар #2 от "Деянов":

    Ами защото саудитите сключиха наскоро сделка за 100 милиарда с "миротворците".
    За съжаление голяма част от населението в тази част на света са племенни групи, като единственият начин да се държат под контрол е диктатурата, жив пример е Кадафи, които обединява племената и ги държи под контрол силово, ама я ставнете Триполи сега и преди 15 години.... а в крайна сметка нито в Ирак нито в Сирия нито в Либия бе открито оръжие за масово поразяване. Просто е един момент въпросните "лидери" се отклония от "правият" път на "миротворците" отатък океана.... Венецуела е на дневен ред, а най големите залежи на петрол извън Персииския залив и Русия са баш във Венецуела !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пеньо

    6 19 Отговор

    До коментар #8 от "Калин":

    Калине, за вас фашистчетата е неприятно, като ви кажат истината и единственото, което можете е да ги наричате някакви си. Защо си мислите, че вие путинисттите сте по-различни от соросите? И едните и другите сте безродници, продали се за пари, и при едните и при другите България отсъства!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Пешо

    24 4 Отговор
    Кви революционери кви 5 лева хора не разбрахте ли досега ,че тия уж революции бяха подкладени от САЩ още от вероломното нападение на Ирак 90те години и за какво да разбунят арабският свят за да могат да грабят нефт.Всички от нас които са работили знаят какво е било в Сирия.Либия,Ирак,Египет преди тъй нареченото освобождение от диктаторите.Бяха страни дето можеш само да им завиждаш.Сирия беше цвете преди освободителите да нахлуят там ,ами Либия с всички социални придобивки за своите граждани.Дай Боже такъв диктатор като Кадафи да си имахме и ние вместо тия селяци управлявали ни 60 години вече.Но думата ни е за Сирия кой ще ми каже с какво Асад тероризирал населението на страната си ами ще ви кажа с това ,че външната му политика е проруска затова е диктатор според пишман демокрациите на запада и не ще да им танцува по свирката.Както беше и Ирак и Либия.
  • 12 Кремлевский кацап

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Деянов":

    Питай Кадиров да те инструктира, той е най-вещ и във въпросите по ръководене на ИД, и в подпомагането на Асад
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: